Društvo

Vatromet dodatno doprineo zagađenju vazduha u gradu

Foto: pixabay/ilustracija
Srbija i zemlje u okruženju imaju najzagađeniji vazduh u Evropi. Tome doprinosi i vatromet, posebno u novogodišnjoj noći. U nekim mestima u svetu vatromet je zabranjen, a taj trend se sve više ubrzava naročito nakon pandemije koronavirusa.

U novogodišnjoj noći u Požarevcu, pogotovo u trenutku kada je ispaljen vatromet, došlo je do naglog povećanog zagađenja vazduha.  Na aplikaciji Air care očitane su povišene vrednosti PM 10 čestica i to  preko 600 mikrograma po kubnom metru, odnosno desetostruko više od dozvoljenih vrednosti.

Foto: printscreen

Vatromet jeste sastavni deo proslava širom sveta. Međutim, Nemačka je jedna od zemalja koja je zabranila prodaju raketa i petardi za novogodišnju noć, piše Dojče vele.

S obzirom da su rakete i petarde napravljene od štetne plastike i hemijskih jedinjenja, vatromet ne samo da izaziva zagađenje tla, već može ozbiljno uticati na kvalitet vazduha koji udišemo.

„Kod vatrometa se dešava sagorevanje i kao i kod svakog sagorevanja nešto se emituje u vazduh. I naši proizvodi imaju te sitne čestice. Ali tu je pitanje upotrebe teških metala ili jedinjenja teških metala kao što su olovo, živa, hrom i tako dalje. Sve su to prirodne komponente, koje su se možda još uvek koristile u prošlom veku. Ali danas je to zabranjeno“, kaže za DW, Georg Alef iz firme Veko, vodećeg nemačkog proizvođača raketa i petardi.

Poslednji izveštaj Savezne agencije za životnu sredinu u Nemačkoj, kaže da se u ovoj zemlji vatrometom svake godine u atmosferu doda preko 2.000 tona čestica, 75 odsto baš 31. decembra.

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend