Društvo Politika

Pismo 145 poslanika EP Vučiću i Brnabić: Održati Evroprajd po planu

FOTO:Ilustracija/Pixabay
Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada Ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Kako prenosi portal European Western Balkans (EWB), pismo koje je inicirala grupa interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje”.

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsećaju i na obaveze posvećenosti Srbije ljudskim pravima u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da: omoguće da se Evroprajd održi po planu, dodatno obavežu angažovati dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Europrajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim delovima Evrope.

“Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, duboko cenimo političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda”, navodi se u pismu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend