Društvo

PKS: O mogućnostima ulaganja SAD u ekonomije Srbije i Zapadnog Balkana

Pozitivna iskustva kompanije poput Majkosofta i En Si Ara (NCR) su najbolja preporuka američkim investitorima da ulažu u srpski IT sektor, ocenjeno je na na prvoj Virtuelne konferencije o mogućnostima ulaganja SAD u ekonomije Srbije i Zapadnog Balkana (Virtual Road Show), prenela je večeras Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju je istaknuto da je Srbija tehnološki hab regiona Zapadnog Balkana i lider u razvoju softvera, veštačke inteligencije i pametnih IT rešenja koja se primenjuju u različitim sektorima.

Naglašeno je i da „brzorastući i veoma perspektivan srpski IT sektor predstavlja odličnu bazu za razvoj autsorsing usluga i otvaranje razvojnih centara američkih, ali i drugih evropskih i svetskih kompanija“.

Na virtuelnom dogadjaju je učestvovalo više od 100 predstavnika američkih kompanija, poslovnih asocijacija i državnih institucija, predstavnici Majkrosofta Srbija i Vlade Srbije,

PKS je navela da su učestvovali su i predstavnci Ministarstva trgovine SAD, Trgovinskog odeljenja Ambasade SAD u Srbiji i Razvojne agencije Srbije

Na skupu je istaknuto da se Srbija nalazi na 53. mestu medju 131 ekonomijom obuhvaćenom Globalnim indeksom inovacija (GII), koji rangira svetske ekonomije prema njihovim inovacionim kapacitetima.

PKS je prenela da su učesnici saglasni da je „fokus Srbije na digitalnoj transformaciji, inovacijama i razvoju kreativnih industrija“ i da to „predstavlja odskočnu dasku za jačanje saradnje sa američkim kompanijama“.

Navedeno je i da su SAD 20. spoljnotrgovnski partner Srbije i da je ukupna razmena za osam meseci 2021., vredela 590 miliona dolara, što je povećanje od 12 procenata u odnosu na isti period lane.

Savetnik predsednika PKS Nenad Djurdjević je na otvaranju konferencije izrazio zadovoljstv odzivom učesnika.

„Nema bolje vesti za budućnost srpske i ekonomije celog regiona, od vesti o interesovanju više od stotinu američkih visokotehnoloških kompanija, prisutnih na današnjem onlajn događaju“, rekao je on.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je rekao da je „odnos SAD i Srbije jači nego što je bio godinama unazad „i , kako je ukazao, „stalno se poboljšava“.

„Posebno sam ponosan na našu saradnju u IT sektoru. Srbija je regionalni lider Zapadnog Balkana u digitalnoj transformaciji“, rekao je on.

Pozdravio je ulaganja Srbije u visoko obrazovanje koja su, kako je ocenio, učinila da mlada, motivisana i visoko obrazovana radna snaga postane okosnica srpske transformacije u oblasti digitalne tehnologije“.

Zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine za Evropu i Evroaziju Dejvid De Falko je rekao da su „trgovinski odnosi SAD i Srbije raznoliki“ i da se „šire i razvijaju“.

Naveo je ida oni „pružaju višestruke koristi“ za Zapadni Balkan i za region Evrope.

„Tehnološki sektor u Srbiji je dinamičan i raste. Američka tehnologija je u najboljoj poziciji da pomogne Srbiji da izgradi svoj digitalni eko-sistem”, dodao je on.

Ambasador Srbije u SAD Marko Djurić je podsetio na 140 godina diplomatskih odnosa dve države.

„Radujem se nastavku uspešne saradnje sa Ministarstvom trgovine SAD i PKS na realizaciji aktivnosti iz domena ekonomske diplomatije, a posebno u godini kada slavimo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD”, naglasio je on.

Prvi „Virtual Road Show“ organizovali su Trgovinsko odeljenje ambasade SAD u Beogradu i PKS, uz podršku Ambasade Srbije u SAD i Ambasade SAD u Beogradu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend