Društvo Ekonomija

PKS: Poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje, uvodi se pet novih profila

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je  poslodavce da se u narednoj školskoj godini uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. dostave Izjavu o spremnosti za učešće u tom programu.
ilustracija/pixabay

U saopštenju PKS navodi se da će od sledeće školske godine 2021/2022. po dualnom modelu u ponudi biti pet novih obrazovnih profila, uvedenih na inicijativu privrede.

U pitanju su programi za školovanje tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućara, trgovinskih tehničara, stolara i tehničara štampe.

PKS je pokrenula i specijalizovani veb portal http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i u tri koraka podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije deset dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem ili na adresu Privredne komore Srbije.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama Privredne komore ili https://dualnoobrazovanje.rs/.

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila.

Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

To je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, čime učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

Privredna komora Srbije inicirala je uvodjenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina, dodaje se u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend