Društvo Ekonomija

PKS pozvala poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja

Foto: Pixabay/Ilustracija
Privredna komora Srbija (PKS) podsetila je danas da zainteresovani poslodavci, koji žele da se uključe u model dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu, prijave mogu podneti najkasnije do 30. novembra.

Poziv je otvoren do 30. novembra, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

Od sledeće, školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje se i sedam novih profila – elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda, a đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila, navodi se u saopštenju PKS.

Rukovodilac Centra PKS za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Mirjana Kovačević izjavila je da se po dualnom modelu u Srbiji trenutno školuje 8.000 učenika, u 150 škola, u oko 700 kompanija.

„Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini pet odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo“, rekla je Kovačević.

Iz PKS je poručeno da je dualno obrazovanje model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, već u prvom razredu može početi da ide i u kompaniju, na učenje kroz rad.

Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend