Društvo

PKS predložila Vladi da razmotri mogućnost jednostavnijeg uvoza metalnog otpada

ilustracija
Privredna komora Srbije (PKS) je Vladi Srbije predložila da razmotri mogućnost jednostavnijeg uvoza metalnog otpada i pooštri inspekcijski nadzor nad prikupljanjem i trgovinom metalnim otpadom da bi se zadovoljile potrebe domaćih proizvođača čelične armature za građevinarstvo.

PKS je u dnevnom pregledu stanja u srpskoj privredi u kontekstu krize u Ukrajini, objavila da su predsednik PKS Marko Čadež, premijerka Ana Brnabić i resorni ministri razgovarali o problemima u proizvodnji rebrastog čelika i čelične armature.

Kako je objašnjeno, glavni problem je nedostatak metalnog otpada jer trenutno sakupljači otpada u Srbiji gomilaju zalihe što stvara probleme firmama za proizvodnju građevinskog materijala u kojoj je sirovina metalni otpad.

U dnevnom pregledu PKS je navela i da je sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija neophodnih za proizvodnju cementa, prvenstveno gvožđe-sulfata i rastvora uree.

Istaknuto je da u cementarama u Srbiji postoje zalihe za šest meseci.

Cementare su potrebe za ugljem i naftnim koksom, od oko 14 miliona evra, podmirivale 50 odsto uvozom iz Rusije.

Zbog toga, kako je navedeno, Vlada Srbije na predlog PKS ubrzano radi na hitnom usklađivanju s propisima EU o korišćenju alternativnih goriva.

Održano je nekoliko sastanaka i očekuju se rešenja koja će omogućiti nesmetanu proizvodnju cementa u Srbiji, objavila je PKS i dodala da su tržišta sa kojih je moguće da se uvezu kameni, mrki ugalj i koks – Grčka, Mađarska, Rumunija i SAD.

PKS je objavila i da kompanije iz sektora metalske i elektro industrije imaju problema u funkcionisanju.

Situacija se usložnjava u automobilskoj industriji jer, kako je navedeno, postoje informacije da već sada nekoliko kompanija u Srbiji ima problem u organizaciji proizvodnje zbog nedostataka sirovina.

Ocenjeno je i da je problem sa sirovinama, kao što su čelični limovi, cevi i profil, postao alarmantan.

„Cena čelika se drastično uvećala, a trgovci su prestali ili usporili sa prodajom, čime je direktno ugrožena realizacija ugovorenih poslova kompanije u oblasti metaloprerade i mašinogradnje“, navela je PKS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend