Društvo

PKS: Prvi koraci ka uvođenju visokih studija u dualni sistem obrazovanja

Na inicijativu privrednika iz građevinskog, mašinskog, tekstilnog, hemijskog, IT, prehrambenog kao i sektora energetike, u Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je prvi sastanak na temu uvođenja visokih studija u dualni sistem obrazovanja, navodi se u saopštenju.
studenti
Pixabay/ilustracija studenti

Na osnovu zaključaka sa sastanka, u narednom periodu se može očekivati usvajanje posebnih standarda za akreditaciju dualnih studijskih programa u visokom obrazovanju i zakonska regulativa koja će omogućiti upis prvih generacija studenata po ovom modelu od naredne upisne godine.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnog akreditacionog tela, kao i dekana i profesora Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razmotrene su mogućnosti i uslovi učešća poslodavaca u programu.

Dodatno, analizirani su i sektori u kojima je potreba za visokoobrazovnim kadrovima najveća, na osnovu do sada iskazanih potreba privrede kao i zahteva pristiglih kroz program „Moja prva plata“.

Prema prvim rezultatima, među visokoobrazovanim kadrovima najviše se traže građevinski, elektro i mašinski inženjeri, diplomirani tehnolozi raznih specijalnosti, profesionalci u oblasti informacionih tehnologija, ali i ekonomisti, zubari i lekari.

Zakon kojim se reguliše dualni model studija usvojen je u septembru 2019. godine, a nastao je kao rezultat iskazanih potreba poslodavaca da se dualni model obrazovanja sa srednjeg proširi i na visoko obrazovanje.

„Jedan od osnovnih ciljeva ovog zakona je da kompanije dobiju adekvatan, visokobrazovan kadar sa praktičnim, primenjivim znanjima, a da se u isto vreme mladi, obrazovani ljudi zadrže u zemlji“, dodaje se u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend