Društvo

PKS: Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, sir će poskupeti

FOTO: Boom93/ S.Lisac
Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, kao rezultat toga što će se smanjiti ili ograničiti izvoz mleka u određenoj meri.

To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović uz dodatak da se to ne odnosi na zemlje „Otvorenog Balkana“ gde više neće biti nikakvog ograničavanja.

„Ova situacija nije samo u Srbiji. Nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi i cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvođač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk, odakle smo uvozili dosta mleka, u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka“, rekao je Vesović za RTS.

Istakao je da će se smanjiti izvoz, a cena će biti povećana, pa će time i primarni proizvođači dobiti veću cenu čime će i oni biti zadovoljniji.

„Možemo da očekujemo da će doći do promene poslovnih politika kompanija – manje će proizvoda ići u izvoz, manje proizvoda će ići u proizvodnju sireva, da će se praktično okrenuti proizvodnji više mleka i imaćemo veće količine“, rekao je Vesović.

Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti, on je rekao da sigurno hoće, i na lokalnom i na evropskom tržištu.

„Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište“, rekao je Vesović.

Ukazao je na to da će cena energenata i hrane rasti i da se to neće zaustaviti ove godine, već da je reč o „procesu koji je nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend