Društvo Ekonomija Naše pare

Plan investicija u Gradu Požarevcu. Ovo su primedbe građana i odgovori koje su dobili

Grad Požarevac je u prvoj polovini decembra sproveo javnu raspravu o planu investicija za 2021.godinu. Dokumentom je bilo predstavljeno 15 novih investicija, ukupne vrednosti 185 miliona dinara. Gradu su pristigle čak 23 primedbe i pitanja od 13 građana.
ilustracija: Pixabay/Boom93

Skupština Požarevca razmatra na sednici izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o planu investicija. U dokumentu su navedene primedbe koje su uložili građani.

Građanka Danijela Perić uputila je primedbu u vezi biciklističke staze Požarevac-Dubravica. Odgovor je da se projekat nalazi u fazi izrade, a da je rok za predaju Ministarstvu građevine 25.januar 2021.

Građanin Ivan Stanković iz Požarevca raspitivao se da li je u planu investicija predviđeno asfaltiranje kraka ulice Vukice Stanković. Odgovor je da nije u planu, da ali da je moguće da se uvrsti u rebalans jer dužina ulice nije velika, kao i da su radovi na postavljanju infrastrukture završeni.

Građanin Najdan Miladinović iz Požarevca raspitivao se o asfaltiranju Niške ulice. Odgovor je sličan prethodnom uz dodatak da će se izraditi projektno tehnička dokumentacija za pomenutu ulicu.

Građanin Dobrivoje Obradović iz Beranja uputio je komentar za nabavku 200 kontejnera za komunalni otpad. Odgovor je da će novi kontejneri zameniti oštećeni i dotrajali. Dodato je da će se aktivacijom reciklažnog centra odnošenjem otpada pokriti i sva sela.

Građanka Tatjana Stojadinović iz Požarevca uputila je komentar o ograđivanju vrtića Lane koji se nalazi u okviru Romskog edukativnog centra. Odgovor je da ograđivanje montažnom ogradom ne spada u investicije jer se za takve radove ne izdaju rešenja o izvođenju radova. Ovakva vrsta radova je opravdana, a mogu da se izvedu čim se steknu vremenski uslovi. Stojadinović je uputila primedbu vezanu za izradu projekta zatvorenog bazena u Požarevcu. Odgovor je da je izrada idejnog projekta u toku, a da je novac obezbeđen još u budžetu za 2018.godine. U toku je izrada elaborata geodetskih ispitivanja za lokaciju bazena.

Građanka Aleksandra Stojanović postavila je pitanje u vezi priključenja na fekalnu kanalizaciju u njenoj ulici Radovana Dragovića. Odgovor je da ne postoji osnov da se radi primarna mreža za porodični objekat za koji se raspituje i da je uz overenu saglasnost svih vlasnika parcele moguće priključenje uz tehničke uslove Vodovoda i kanalizacije.

Građanke Dragana Spasojević i Tatjana Stojadinović, svaka ponaosob, uputile su primedbu u vezi trenutne lokacije buvlje pijace u Požarevcu. Odgovor je da je u PGR Požarevac 1 određena nova lokacija, a da je u predlogu plana Komunalnih službi predviđena izrada projektno tehničke dokumentacije.

Građanka Spasojević uputila je i primedbu vezanu za infrastrukturne komunalne uslove u MZ Ostrovo. U odgovoru se između ostalog navodi da izvorište Jagodica ne napaju vodom ovu mesnu zajednicu, već da su u pitanju individualni bunari. Piše i da je u planu za narednu godinu asfaltiranje drugog dela ulice Lole Ribara u ovom selu, da je saniranje i opremanje škole spadaju u tekuće održavanje, da projekat proširenja seoskog groblja nije investicija već pribavljanje nepokretnosti u svojinu, da će se za izgradnju sportskih terena pristupiti izradi i dopuni projektno-tehničke dokumentacije, kao i da je Grad u kontaktima sa EPS-om uspostavio sistemski pristup rekonstrukciji kritičnih delova niskonaponske mreže. Građanka Spasojević uputila je primedbu na proširenje toplifikacione mreže u Hajduk Veljkovoj ulici. Takođe je postavila pitanje mogućnosti postavljanja usporivača brzine, izgradnju trotoara i biciklističke staze sa obe strane u ovoj ulici i nasipanje puta ka vojnom poligonu Strelište. Odogovor je u suštini da širenje toplifikacije trenutno nije moguće jer nisu ispunjeni određeni preduslovi. Za postavljanje usporivača građanka je upućena na lokalni Savet za bezbednost u saobraćaju, dok je za biciklistička staza u drugom delu ulice nije naišla na potpunu opravdanost u delu finansijskih kapaciteta i značaja za širu zajednicu. Put kao vojnom poligonu može da bude revitalizovan, ali u okviru održavanja. Građanka Spasojević uputila je i predlog za proširenje infrastrukture u ulicama upravnim na Moravsku. Odogovor je da će grad ove predloge uzeti u obzir. Navedeno je da je za sledeću godinu predviđen početak izgradnje Severnog kolektora kišne kanalizacije u pomenutim ulicama.

Građanin Nikola Nikolić uputio je primedbu na proširenje kanalizacione mreže na gradskom brdu. U odgovoru je navedeno da s obzirom da u ulici Hajduk Veljkovoj postoji primarna mreža kanalizacije, proširenje sekundarne i tercijalne mreže zavisi od zahteva građana. Ovaj građanin uputio je primedbu vezanu za sadnju drvoreda u ulici Čede Vasovića. Odgovor je da je u pripremi projekat ozelenjavanja Grada Požarevca kojim će se utvrditi tačne lokacije i vrste zelenila koje će se saditi.

Građanki Ani Berišić upućeni su odgovori u vezi primarne selekcije otpada, mikro-urbane šume i ozelenjavanja svih ulica u gradu, kvaliteta vazduha, rešavanju pitanja vodosnabdevanja, azila i parka za pse. Odogovore u vezi primarne selekcije otpada Boom 93 će preneti u posebnoj informaciji. U odgovoru za mikro urbanu šumu navedeno je da je projektom predviđeno uklanjanje 8 bolesnih i starih stabala i  sadnja 12 novih sadnica minimalne starosti od 7 godina. Drveće u gradu se sadi po projektima odgovornih projektanata, ali navodi se da će primedbu za ozelenjavanje imati na umu. Za kvalitet vazduha se navodi da je u poslednje dve godine izgrađeno 2.000 novih priključaka toplifikacije i ukinuto isto toliko individualnih ložišta. Takođe sprovedena je gasifikacija obodnih delova grada gde u najskorijem periodu neće biti proširena toplifikaciona mreža. Za  vodosnabdevanjr se navodi se da grad intenzivno radi na rešavanju tog pitanja i sistemu za preradu otpadnih voda u saradnji sa Vladom Srbije. Za azil za pse se navodi da posluje u skladu sa propisima i da se kastracija i čipovanje vrše u azilu. Lokacija parka za pse predviđena je Planom generalne regulacije Požarevac 2.

Građanin Nikola Radišić uputio je primedbu sa predlogom za završetak radova na kanalizacionoj mreži, izgradnju toplifikacione mreže, kao i asfaltiranje u Uzun Mirkovoj ulici. Odgovor je da komunalna infrastruktura tog obima i karaktera zahteva izradu više različitih elaborata i projekata. Grad Požarevac uzeće u obzir nedostatke u ovom delu grada. Građanin Radišić je uputio je i sugestije za plan investicija koje se odnose na formiranje javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, izgradnju odvoda za fontanu u Tabačkoj čaršiji, revitalizaciju nekadašnjih fontana u Požarevcu, revitalizaciju etno parka na Tulbi, projekat zatvorenog bazena, projekat akva parka u Ljubičevu, izgradnju hale za buvlju bijacu na lučičkom putu i izgradnju zatvorene pijace na Pionirskom trgu. U odogovoru je navedeno da grad već planirano javno privatno partnerstvo za regulaciju gradskog saobraćaja, da gradska fontana već ima odvod i priključenje na kanalizaciju, da revitalizacija nekadašnjih fontana u Tabačkoj zavisi od projektnog rešenja pešačke zone u centru grada, da je projekat za ozelenjavanje etno parka završen i da će biti realizovan kada se steknu uslovi i obezbedi novac, da je izgradnja akva parka moguća kada se završi PGR Požarevac 3, da zatvorena pijaca na Pionirskom trgu postoji i da je predviđena revitalizacija planom Komunalnih službi. Odgovori za zatvoreni bazen i buvljak istovetni su kao i ranije navedeni.

Građanin Ivica Milenković iz Kličevca predložio je da u plan investicija uđe rekonstrukcija mesne zajednice Kličevac. Takođe je izneo problem bujičnih voda, kao i visok nivo površinskih voda u selu. Odgovor je da objekat nije legalizovan i da pre toga nije moguće sprovesti rekonstrukciju. Legalizacija je u planu aktivnosti za 2021.godinu. Grad je u odgovoru naveo da će sa vodoprivrednim društvima pokušati da reši problem bujičnih voda, dok nivo površinskih voda nestalan i promenjiv da bi se kontrolisao.

Građanin Zoran Đokić predložio je izgradnju prihvatilišta za beskućnike. U odgovoru se navodi da će grad preduzeti radnje na pripremi dokumentacije i pribavljanju dozvola i uslova, kako bi se odvojio novac u budžetu za tu namenu.

Građanin Slobodan Vasić dao je predlog za prenamenu i dogradnju magacina zemljoradničke zadruge u Dom kulture u Barama. Takođe je predložio uređenje parka i postavljanje spomen česme u Kasidolu. U odogovoru je navedeno da je magacin montažni objektu i da je pre sanacije potrebno da se legalizuje, ako je to moguće. Grad će za Kasidol uraditi sve potrebne radnje da bi se pristupilo projektu parternog uređenja. Građanin Vasić predložio je osnivanje Fonda solidarnosti, kao i izgradnju socijalnih stanova.U odgovoru je navedeno da je grad formirao komisiju za proveru socijalnih stanova i da namerava da aplicira za novac za obezbeđivanje smeštaja za 21 porodicu sa područja Grada.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend