Društvo

Plan Srbije za majmunske boginje: Karantin ili samo nadzor?

FOTO:Ilustracija/Pixabay

FOTO:Ilustracija/Pixabay

Do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze majmunskim boginjama i više od 100 sumnjivih van zemalja afričkog kontinenta, u kojima se bolest obično šire.

Zaraza je praktično otkrivena u više od 20 neendemskih zemalja. Svetska zdravstvena organizacija očekuje i upozorava da će se brojke povećati i zato traže od zemalja da pojačaju nadzor. Zbog situacije sa majmunskim boginjama sve više se pominje i karantin, a belgijske vlasti su prve u Evropi uvele izolaciju i karantin u trajanju od 21 dan za zaražene. I zdravstveni zvaničnici Velike Britanije dali su preporuku da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima izoluju na tri nedelje. Šta je sa Srbijom?

U Srbiji majmunskih boginja za sada nema, a epidemiolozi ne isključuju mogućnost da će se pojaviti. Smatraju da je nadzor potreban, ali da neće biti potrebe za karantinom.

Baner Boom93 Android aplikacija

Najveći broj slučajeva zaraženih majmunskim boginjama registrovan je  u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji, dok su u ostalim zemljama registrovani samo sporadični slučajevi. Od zemalja u okruženju zaraza je stigla do Slovenije.

Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović kaže da nema mesta za paniku, ali da treba biti oprezan i preduzeti mere prevencije.  Smatra da je najvažniji nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju – odakle je ko došao, s kim je bio u kontaktu.

„Nadzor ima smisla, ali ne treba praviti paniku. Najviše zaraženih imaju zemlje koje komuniciraju sa zapadnom i centralnom Afrikom. Nije slučajno što su Belgijanci uveli karantin, ali to je više izolacija. Ovi imaju vrlo jake kontakte, njihovi građani često putuju u oblasti zapadne i centralne Afrike. Nigerija, koja se pominje kao zemlja iz koje je to krenulo je velika, a mnogo Evropljana, Amerikanaca, Australijanaca žive tamo. Ima i naših građana. Treba biti oprezan i pojačati kontrolu kada dolaze na aerodromima, graničnim prelazima. Pošto imamo i u Evropi pojavu, treba da kontrolišemo i odakle dolaze i s kim su bili u kontaktu“, rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.

Više informacija možete pročitati OVDE.