Društvo

Počela nabavka udžbenika za osnovce, komplet knjiga od 7.000 do 20.000 dinara

FOTO: Boom93 / N.Stojićević
Početkom aprila počela je nabavka, odnosno naručivanje udžbenika za učenike osnovnih škola, a cena kompleta za narednu školsku godinu za učenike nižih razreda kreće se od 7.000 do 9.500 dinara u zavisnosti od škole.

Za roditelje koji primaju minimalac ovaj iznos predstavlja trećinu plate.

Kompleti udžbenika za osnovce razlikuju se od škole do škole, u zavisnosti od toga koje udžbenike su odabrali učitelji i nastavnici.

Kada se saberu svi udžbenici u jednom kompletu, neki roditelji će za kupovinu udžbenika ove godine morati da izdvoje skoro polovinu minimalca.

Najskuplji su udžbenici za šesti, sedmi i osmi razred, a u zavisnosti od izdavača, roditelji će morati da izdvoje između 18.000 i 20.000 dinara za komplet.

Kupovina preko škole ili u knjižarama

Udžbenici mogu da se plate u više rata, a poslednju je potrebno uplatiti do polovine avgusta kako bi deca mogla da ih dobiju u septembru na početku školske godine. Roditelji imaju mogućnost da nabave udžbenike i sami, naručivanjem u nekoj od knjižara u gradu  u kojima je takođe moguće platiti komplet na više rata.

Naručivanjem knjiga preko knjižara koje nude tu mogućnost, uštedi se bar od 600 do 2.000 dinara po kompletu.

Roditeljima nabavka udžbenika svake godine predstavlja veliki udar na kućni budžet, jer često za jedan komplet udžbenika treba izdvojiti i pola minimalne zarade. Međutim, ukoliko imaju dvoje ili više dece, često se dolazi do računice da samo na complete udžbenika treba dati I ceo minimalac, ako ne i više.

Cene previsoke?

Roditelji smatraju da su cene previsoke. Olakšica je što neke udžbenike mlađa deca mogu da naslede od starije ili da se po nižoj ceni kupe polovni udžbenici. Međutim, nije ni to uvek moguće jer se menja školski program.

Tako je u školskoj 2018/19. donet novi program za prvi i peti razred osnovne škole, u školskoj 2019/2020. menjan je program za drugi i šesti razred, školske 2020/21. za treći i sedmi razred, dok je za školsku 2021/22. promenjen program za četvrti i osmi razred. To, automatski znači da se moraju kupiti novi udžbenici.

U Srbiji ima nešto više od 500.000 osnovaca, i besplatnih udžbenika na državnom nivou nema. Dobijaju ih isključivo osnovci iz socijalno ugroženih porodica, ili ako su treće ili svako naredno dete u porodici. Čak ni tada, ne dobija se ceo udžbenički komplet, već određeni udžbenici moraju da se „dokupe“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend