Društvo

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

dr Stojković
Foto/ T.S. dr Snežana Stojković direktorka Doma zdravlja
Imunizacija protiv sezonskog gripa zvanično je počela  od ponedeljka 11. oktobra.  U požarevački dom zdravlja stiglo je 1770 doza Torlakove četvorovalentne vakcine koja je namenjena za starije preko 65 godina i 820 doza trovalentne vakcine za građane uzrasta od 18 do 65 godina.

Prioritet u vakcinaciji protiv sezonskog gripa imaju trudnice, osobe sa hroničnim bolestima pluća i srca, malignim oboljenjim, kao i zdravstveni radnici i oni koji su smešteni ili zaposleni u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

Naš Dom zdravlja dobio je vakcine protiv sezonskog gripa sa instituta Torlak, tako da smo spremni za imunizaciju. Sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, osobe koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe potrebno je da se opredele i dođu na vakcinaciju u Dom zdravlja. Potrebno je da se  građani jave svom izabranom lekaru ili na neki od vakcinalnih punkotova koje imamo u Požarevcu i Kostolcu.“ –kaže za Boom93 dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

Podsećamo da prošle sezone kao ni ove virus gripa nije laboratorijski potvrđen u Srbiji.

U vakcinama se nalaze oni sojevi koji su i prethodnih sezona bili korišćeni ali po preporuci SZO koja je odobrena za korišćenje u ovoj sezoni. To se radi na osnovu zastupljenosti sojeva vakcina na severnoj hemisferi za prethodnu sezonu. Radi se o dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

Istovremeno se na svim vakcinalnim punkotovima može  primiti i  vakcina protiv kovida.

Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv kovida preporuka je struke da to urade,a osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu“, poručuje direktorka Doma zdravlja Požarevac.

Vakcinalni punktovi su otvoreni svakog dana u periodu od 8 do 19 sati, sem nedeljom kada se vrši dezinfekcija prostorija.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend