Društvo

Počelo naručivanje knjiga preko škole, komplet udžbenika i do 18.000 dinara

Naručivanje udžbenika preko škole je krenulo početkom maja, a ovogodišnja nabavka knjiga predstavlja još jedan udar na kućni budžet. Najveći izdatak imaće roditelji koji u kući imaju budućeg sedmaka, jer će za komplet knjiga za sedmi razred morati da izdvoje i do 18.000 dinara.
Boom93/N.Stojićević

Novina je i da učenici trećeg i sedmog razreda rade po novom nastavnom programu, pa neće moći da koriste polovne udžbenike.

Roditelji osnovaca su krajem aprila dobili obaveštenje od učitelja i razrednih starešina o navavci kompleta knjiga za narednu školsku godinu preko škola. Kako stoji u obaveštenju postoji mogućnost plaćanja u četiri rate, a prva rata je trebalo da bude uplaćena do polovine maja.

Kompleti udžbenika variraju u zavisnosti od izdavača, pa tako kompleti knjiga od prvog do četvrtog razreda koštaju između 7.000 i 8.800 dinara, a za starije od 15.000 do čak 18.000 dinara koliko treba izdvojizi za komplet knjiga za sedmi razred.

„Sa dva školarca u kući, koji od septembra kreću u drugi i osmi razred, nabavka knjiga je zaista preskupa. Komplet za osmi razred je oko 16.500 dinara, a za drugi 8.770. Stariji će dobiti polovne knjige, a mlađi kombinaciju novih i polovnih udžbenika“, kaže A. M. iz Požarevca.

Neki roditelji su se ipak odlučili za naručivanje knjiga preko knjižara koje nude tu mogućnost, jer kako kažu uštedi se bar 1.000 dinara po kompletu.

Jelena R. koja ima takođe dva školarca kaže da će knjige naručiti u knjižari, jer prema njenoj računici uštedeće 3.000 dinara za oba kompleta knjiga.

Nekoliko knjižara u gradu nude mogućnost naručivanja knjiga na rate, a već sredinom avgusta roditelji mogu da preuzmu poručene knjige.

Zanimljivo je da je najskuplja knjiga iz matematike za drugi i treći razred čija cena ide i do 1.550 dinara, dok je za ostale knjige potrebno u proseku izdvojiti oko 800 dinara, mada cenu diktiraju izdavači koji iako knjige štampaju po istom nastavnom planu i programu, razlika u ceni može biti i do 200 dinara po udžbeniku.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Besplatno osnovno obrazovanje. Dva školarca jedan sedmi razred drugi srednja škola pa računajte. Dokaz da ovih 100 evra tj 200 sa ženom ne vrede ama bas ništa. Uspeli ste da nas upropastiti svaka čast

%d bloggers like this:
Send this to a friend