93 sekunde Društvo

Počinje imunizacija protiv sezonskog gripa, za koga je vakcina obavezna (VIDEO)

Prvog dana oktobra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Kako su za Boom 93 rekli u Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja Požarevac, važno je da se sve osobe koje imaju hronične bolesti jave izabranom lekaru i obave imunizaciju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac dobio je vakcine protiv gripa koje su kako je rekla direktorka Ana Jovanović distribuirane domovima zdravlja u Braničevskom i Podunavkom okrugu.

“Godinama unazad vakcinacija se u našem okrugu odvijala uglavnom od 15. oktobra ili čak novembra pa do kraja godine. Ove godine je Ministarstvo zdravlja u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i pandemijom koja je prisutna pravovremeno odreagovalo u smislu da će se sa vakcinacijom protiv gripa krenuti ranije. Juče smo dobili veliku količinu doza i ove vakcine su već juče distribuirane svim domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga. U odnosu na prethodne godine dobijeno je oko 10 odsto vakcina više”, istakla je Jovanović.

dr Ana Jovanović, direktor Zavoda za javno zdravlje Požarevac

Ona dodaje da je dobro što se sa vakcinacijom kreće ranije, kako bi se antitela što pre stvorila i da bi što manje bilo situacija kada postoji dilema kakva je respiratorna bolest u pitanju.

Ono što je ove godine promenjeno, a vezano je za vakcinaciju je da je ranije bila obavezna za osobe starije od 65 godina, dok je sada vakcinacija obavezna za starije od 60 godina.

Jovanović je apelovala na sve stanovnike da se jave svojim izabranim lekarima i izvrše vakcinaciju, jer je svakako preporuka da obuhvat vakcinacije bude što veći.

“Što se tiče same procedure primanja vakcine neophodno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru. Lekar će pregledati pacijenta, proveriti da li ima nekih kontraindikacija, kakvo je trenutno zdravstveno stanje, da li postoje neke alergije u prethodnom vakcinisanju i na taj način odrediti da li u tom trenutku osoba može da se vakciniše”, kaže Jovanović.

Direktorka Doma zdravlja, Snežana Stojković kaže da su ove godine količine koje su ovoj ustanovi distribuirane veće nego prethodne.

“Dobili smo 2770 doza vakcina i te vakcine smo distribuirali po službama. Za ogranak Kostolac 650, Opštu službu 1440, za Medicinu rada 450, kućno lečenje 150 i dečiji i školski dispanzer po 40 vakcina. Ove vakcine su predviđene za naše stanovništvo naročito za određene kategorije stanovništva koje pripadaju rizičnoj grupi, a to su dijabetičari, starije osobe, hronični pacijenti, a tu spadaju i zdravstveni radnici koji su u obavezi da se vakcinišu jer su u stalnom kontaktu sa pacijentima, tako da se svim ovim grupama preporučuje da se vakcinišu”, navodi Stojković.

dr Snežana Stojković, direktor Doma zdravlja Požarevac

Stojković ističe da budući da je sada dobijena velika količina vakcina koja je veća nego prošlogodišnja, trebalo bi da bude dovoljna za sve koji budu hteli da se vakcinišu.

Pored starijih osoba i hroničnih bolesnika, vakcinacija protiv gripa je predviđena i za decu. Doktorka Svetlana Nikolić Acić, kaže da vakcinacija može da se sprovede od uzrasta od šest meseci pa nadalje.

dr Svetlana Nikolić Acić, pomoćnik direktora za organizaciju zdravstvene službe
i odnose sa javnošću

“U ovom prvom mahu doze koje smo dobili su predviđene za decu od treće godine pa nadalje, a dobili smo informaciju da je naručeno još hiljadu doza za decu uzrasta od šest meseci do tri godine”, kaže u izjavi za Boom 93 Nikolić Acić.

Iz institute Batut podsećaju  da je potrebno dve do tri nedelje da se stekne imunitet, nakon primljene vakcine, a da trајаnjе pоstvаkcinаlnоg imunitеtа vаrirа i iznоsi оd 6 dо 12 mеsеci.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Jao tako dam srećna zbog vakcine da ću ići svakog meseca da se vakcinišem. Što je sigurno sigurno, i onfa mi korona ne može ništa. Živeću barem 100 godina, hvala bogu. Sada sam tek na pola

%d bloggers like this:
Send this to a friend