Društvo

Počinje PISA testiranje i u tri škole u Požarevcu, koliko đaci naučeno znaju da primene u praksi?

Ilustracija/pixabay
Od danas, 8. marta počinje PISA testiranje u 195 škola u Srbiji. Koliko petnaestogodišnjaci znaju da primene naučeno u praksi pokazaće učenici 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola, ukupno njih 7.600. Među srednjoškolcima koji će učestvovati u testiranju su i učenici Požarevačke gimnazije, Medicinske i Politehničke škole u Požarevcu.

Prema rečima Darka Radovanovića, direktora Politehničke škole iz svake škole je izabrano po 42 učenika, rođenih 2006. godine.

“U našoj školi testiranje će biti organizovano 16. i 17. marta, a slučajnim izborom su odabrani učenici koji će elktronskim putem polagati test”, naveo je direktor.

Pored Politehničke škole, u PISA testiranju učestvovaće i učenici Požarevačke gimnazije i Medicinske škole u gradu, a kako je za Boom93 rekla pedagog ove škole Jelena Đurović, testiranje će biti održano 11. marta u dve sesije zbog nedostatka dovoljno računara za sve učenike koji će učestvovati. U Požarevačkoj gimnaziji, testiranje će se održati 25. marta.

“Ispitivanje se sastoji iz testa i upitnika. Test se radi 2 sata sa pauzom od 5 minuta, a nakon toga učenici imaju pauzu od 15 minuta. Posle te pauze pristupiće izradi upitnika koja traje 30-tak minuta, a upitnikom se ispituju njihovi stavovi o školi, dok se na samom testu ispituju matematička pismenost, razumevanje pročitanog, naučna pismenost i kreativno mišljenje”, navela je Đurović.

Ovo međunarodno testiranje se od 2003. godine obavlja na svake tri godine. To je najbolja „dijagnoza“, presek stanja gde se nalazi obrazovni sistem u odnosu na više od 80 zemalja sveta koje učestvuju u istraživanju.

Na prethodnim PISA testiranjima đaci iz Srbije nisu pokazali zavidno znanje. Rezultati kažu da je svaki treći petnaestogodišnjak funkcionalno nepismen, što znači da naučeno u školi ne zna da primeni u praksi. Sve to ukazuje da deca u Srbiji stiču reproduktivno, a ne funkcionalno znanje. I dalje su nastavnici fokusirani da predaju lekciju, koju deca nauče napamet i odgovaraju za ocenu. Većina naučeno ne povezuje sa realnim životom i kako to može da se primeni u praksi.

Iz svake škole, koja učestvuje u istraživanju, izabrano je 42 učenika, rođenih 2006-godine. Oni će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Učenici koji su izabrani da urade test takođe će popunjavati upitnik na kompjuteru, bilo odmah nakon testa ili kasnije u drugom terminu. Upitnik za učenike ispituje stavove đaka prema učenju i njihovim životnim iskustvima.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend