Društvo

Počinje popis: Da li su popisivači spremni i šta ukoliko niste kod kuće kada oni dođu?

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Popis stanovništva nakon 11 godina od poslednjeg počinje 1. oktobra, a Republički zavod za statistiku objavio je konačne spiskove popisivača.

Za potrebe popisa u Požarevcu izabrano je 139 popisivača, dok je za tgeritoriju Gradske opštine Kostolac izabrano njih 27.

U izjavi za Boom93, Slađana Petrušić zamenica predsednika popisne komisije grada Požarevca, ističe da je obuka za popisivače završena i da je nakon testiranja od strane Zavoda za statistiku objavljen konačan spisak onih koji će raditi na popisu.

„Popisivači su spremni. Oni će u petak doći da preuzmu laptopove, potpišu ugovore, uzmu identifikacione kartice i sve ostalo što im treba. Nakon toga svaki od instruktora, kojih za teritoriju grada Požarevca ima 20, a 4 za teritoriju gradske opštine Kostolac, sa svojim popisivačima i obilazi sa njima svoje popisne krugove“, rekla je Petrušić.

Ona pojašnjava da će popisivači od sutra imati oko osam dana da sa instruktorima obuđu popisne krugove kako bi bili spremni za početak popisa koji je zakazan za 1. oktobar.

Kakva je procedura ukoliko neko odbije da učestvuje u popisu?

Ukoliko građani u trenutku dolaska popisivača na adresu nisu prisutni, popisivač mu ostavlja obaveštenje kog dana će doći u popis.

„Ukoliko tog dana kada popisivač dođe u popis građanin odbije da bude popisan, onda mi obaveštavamo Republički zavod za statistiku. Oni na osnovu podataka podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili naplaćuju kaznu na licu mesta“, rekla je Petrušić.

Prema Zakonu o popisu stanovništva predviđena je kazna od 20.000 do 50.000 dinara za odbijanje popisivanja.

Spisak popisivača za grad Požarevac možete pogledati OVDE.

Spisak popisivača za Gradsku opštinu Kostolac možete pogledati OVDE.