Društvo

Počinje sezona letovanja: Ovo je detaljna procedura za izdavanje pasoša i prvi slobodni termini

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Sezona letovanja je počela krajem maja prvim putovanjima naših sugrađana u Grčku.

Najčešći problem sa kojim se građani susreću prilikom putovanja je isteklo važenje pasoša. Zbog toga je često tokom letnjih meseci veća potražnja za ovim dokumentom te se stvaraju gužve u policijskim upravama.

Novinari Boom93 danas su istraživali kolika je trenutna potražnja za izdavanjem novih pasoša u Požarevcu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na osnovu podataka sa sajta eUprave putem koga se zakazuju termini za izdavanje pasoša i ličnih karata, može se zaključiti da gužvi nema, s obzirom da je prvi slobodan termih za predavanje dokumenata ponedeljak, 30. maj u 7:45 nakon koga su i svi ostali termini u ponedeljak slobodni.

FOTO: eUprava screenshot

Kako zakazati termin za predavanje dokumenata za pasoš?

Termin se zakazuje putem sajta eUprave, gde je prvo potrebno otvoriti nalog i sačekati verifikaciju istog od strane Policijske uprave. Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još četiri člana porodice ukoliko je potrebno.

Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

Termin za podnošenje zahteva možete zakazati jedan do 30 dana unapred.

Neophodno je doći tačno u zakazano vreme u odsek Policijske uprave u Drinskoj 4 u Požarevcu.

Ako zahtev rešite ranije ili budete sprečeni da dođete u zakazano vreme, potrebno je da zakazani termin otkažete.

Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao radno vreme policijske stanice – svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

Prilikom dolaska u zakazano vreme potrebno je sa sobom poneti sva neophodna dokumenta. Spisak dokumenata možete videti na veb prezentaciji MUP-a OVDE.

Cena izdavanja pasoša

Uplatnicu za plaćanje taksi za izdavanje pasoša možete kreirati putem eUprave ili u najbližoj pošti gde ova usluga košta 100 dinara.

Taksa za izdavanje pasoša iznosi 3.600 dinara, dok je taksa za dobijanje ovog dokumenta po hitnom postupku iznos 8.600 dinara.

Za izdavanje novog pasoša iako u datom trenutku posedujete pasoš čiji je rok važenja duži od sedam meseci, taksa iznosi 4.200 dinara ili 9.200 dinara kada je u pitanju izadavanje ovog dokumenta po hitnom postupku.

Taksa za prijavu nestanka pasoša je 900 dinara.