Društvo

Podeljena sreća dva puta je veća – Požarevac u znaku dečije nedelje

Tradicionalna Dečija nedelja ove godine biće obeležena od 5. do 11. oktobra pod sloganom „Podeljena sreća dva puta je veća“. Tokom ove nedelje u vrtićima Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“ biće organizovan niz manifestacija uz poštovanje svih epidemioloških mera, a kako je rekla direktorka Tanja Lončar, neće biti većih manifestacija i okupljanja, upravo zbog trenutne epidemiološke situacije.

Ovogodišnja  Dečija nedelja će biti organizovana na drugačiji način nego inače, vodeći računa o zdravlju i bezbednosti na prvom mestu dece, a potom i svih ostalih učesnika manifestacije.

Boom93/Arhivska fotografija

Danas će se u svim vrtićima sa decom razgovarati o pravima deteta.Sutra, u utorak biće organizovana izložba dečijih radova ispred Galerije savremene umetnosti.

„Što se tiče projekcija filmova, neće biti organizovane u Domu kultur, već ćemo mi po objektima imati projekcije filmova“, ističe Lončar.

Takođe, tradicionalni maskenbal biće organizovan na nešto drugačiji način.

Kako je navela Lončar, neće biti tradicionalnog programa i okupljanja u centru grada, već će deca iz vrtića samo prošetati na različitim lokacijama u gradu.

U četvrtak deca će razgovarati sa drugovima iz drugih gradova putem Skajp aplikacije, a svaki od vrtića će komunicirati sa vrtićima iz drugih gradova.

Petak je rezervisan za šetnju do Čačalice, Ljubičeva i Hipodroma. Vrtići koji su u mogućnosti organizovaće radionice sa roditeljima, dok će jedna grupa dece posetiti gradonačelnika.

U obeležavanje Dečije nedelje uključen je i Crveni krst Požarevac, a kako je za Boom 93 rekao sekretar Saša Obradović, ova organizacija će tokom ove nedelje sakupljati slatkiše koji će biti podeljeni deci korisnicima narodne kuhinje u Požarevcu i Kostolcu.

Dečija nedelja slavi pravo dece da uživaju u detinjstvu i mladosti i to je takođe prilika a deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti.

Osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečije nedelje je Кonvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

U Srbiji Dečija nedelja je prvi put obeležena 1934. Godine na predlog organizacije „Prijatelji dece Srbije“, a 1987. Godine je definisana zakonom o društvenoj brizi o deci.

Manifestacija se svake godine održava u oktobru sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe deteta u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, kao i na jednake šanse na razvoj i ostvarivanje potencijala.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend