Društvo

Pogledajte kako je bilo u Noći muzeja u Požarevcu (FOTO)

FOTO: M. Veljković/Boom93
U Požarevcu održana je manifestacija "Noć muzeja".
U Glavnoj zgradi muzeja građani Požarevca mogli su da vide izložbu bočica Rimskih parfema. Izložba je predstavila kratku istoriju parfema, sa akcentom na tehnološke aspekte Grčke i Rima. Rimska kultura je ilustrovana bočicama za parfeme iz Viminaciuma, metropole rimske provincije Gornje Mezije, a potom i Prve Mezije (MoesiaSuperior/ MoesiaPrima).Publika se upoznala sa bočicama iz viminacijumske zbirke Narodnog muzeja, mogla da vidi sistem za destilaciju i proprati video sadržaj o mirisima iz Rimskog cartsva.
U maloj galeriji Muzeja postioci su mogli da prisustvuju radionicama čokolade. Kako kažu u Narodnom muzeju savremenim pristupom preko nekonvencionalnog sadržaja publici su preko čokolade kao medija približeni određeni muzejski eksponati, od daleke praistorije do moderne epohe.Izložba je privukla veliki broj posetilaca od najmlađih do najstarijih koji su imali prilike da se fotografišu sa kuvarskom opremom, u ambijentu kafića ili uz predimenzionirano parče torte.
U galeriji Milorada Markovića bili su izloženi dečiji radovi nastali na likovnim radionicama održanim u Legatu Miodraga Markovića. Te radionice su nosile naziv „Moderna umetnost viđena očima dece“ iz 2015, „Vidi staro, docrtaj novo“ iz 2017. i „Napraviću ti ram, lepa sliko“ iz 2020. godine našli su mesto pored dela renomiranih umetnikakoji pripadaju generaciji između dva svetska rata sa stalne muzejske postavke, prema kojima su deca stvarala svoje crteže, ramove i slike.
U Galeriji savremene umetnosti građani su mogla videti dela požarevačke umetnice koja je više godina stvarala u Kanadi – u njih je umetnica ugradila svoje ogromno iskustvo tradicionalnih slikarskih tehnika sa postmodernim elementima utiskujući sopstveni stil čitljiv kao metaforički realizam u kome se spajaju misaonost i lepota u nadstvarnoj ravni.
U prostorijama Etno parka „Tulba“ o građanskom identiteu Požarevca. Na izložbi su predstavljene manje ambijentalne celine koje oslikavaju grđanski identitet Požarevca sa kraja 19. i početka 20. veka – nameštaj, dokumentarna građa, lični predmeti i fotografije potomaka Jovana Jeličića, Mihajla Miladinovića i porodice Dimitrijević. Izložba je deo nove stalne postavke Etno parka Tulba.
Na postojećoj izložbi posvećenoj Požarevačkom miru zaključenom 1718. godine data su objašnjenja simboličnih predstavakoje se nalaze na aversu i reversu medalja, a koja govore o pobedi i nadmoći Austrije nad Turskom.U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja sa antičkim i biblijskim motivima, 7 različitih i 4 duplikata. Izložbu je pratitla video prezentacija posvećena simbolima koji se nalaze na aversu i reversu medalja.
U kući Dobrnjčevih organizovani su nastupi dečijeg hora „Ljiljani“ i benda Ekonomsko – trgovinske škole.  Takođe, ovom prilikom najavljen je projekat „Braničevo od Požarevačkog mira do Prvog svetskog rata“ za čiju realizaciju su dobijena sredstva u vrednosti od 700.000 dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja na konkursu u okviru oblasti kulturnog nasleđa za 2022. godinu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Baner Boom93 Android aplikacija

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend