Društvo

Pokloni na putu – Deda Mraz krenuo iz Laponije

Jolupuki, kako Deda Mraza zovu u Finskoj, otisnuo se na sankama iz Laponije na pretpraznično putovanje oko sveta kako bi stigao da pre Božića svima podeli poklone.
Deda Mraz
Foto Pixabay/Deda Mraz

Finski Deda Mraz preći će više od 450 milona kilometara kako bi svima na vreme čestitao Božić. I naravno, doneo poklone.

Svečani početak putovanja prenošen je na Fejsbuku, što je već postala stradicija.

Nacionalni servis Finske, televizija Yle, prvi put je emitovao polazak Deda Mraza na put 1965. godine. Redovno emitovanje početka putovanja postalo je godišnja tradicija osamdesetih godina.

Pored evropskih emitera, početak prazničnog putovanja oko sveta, poslednjih godina, preuzimaju i TV kanali širom sveta, od Japana do SAD.

Osim toga, ako želite u svakom trenutku da znate gde je Deda Mraz, i sajt Flajt rejdar takođe prati gde se nalazi najpoznatiji stanovnik Severnog pola.

Deda Mraz je u Finskoj poznat kao Jolupuki (doslovno „božićna koza“), a finsku decu obično posećuje lično u njihovim domovima na Badnje veče.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Dosta,bre,više da lažete decu! Kakav „Deda Mraz“,kakav Jolupukii,kakve gluposti! Santa Claus ili „Deda mraz“ je imaginarni lik,kao i Miki Maus! Čist plod potrošačkog društva! Decu bi trebalo naučiti ko je darovao svo svoje bogatstvo siromašnoj deci i ko je poslužio „korporaciji“ u formiranju lika „deda mraza“,za one neupućene,radi se o Svetom Nikoli slava mu i hvala!
    Dosta zajebavanje dece,naučite ih pravim vrednostima!
    Čuj Laponija,kakva glupost!

%d bloggers like this:
Send this to a friend