Društvo

Pokrenut projekat za pomoć osposobljavanja ljudi i integraciju u tržište rada

ugovor
Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay
U Srbili će do juna 2024. godine biti sproveden projekat "Nova partnerstva i mogućnosti za inovativne i održive pristupe socijalnoj integraciji ugroženih grupa na tržište rada" (NoVa), koji bi trebalo da ugroženima, a najpre radno sposobnim primaocima novčane socijalne pomoći, omogući da se osposobe kako bi se uklopili na tržiste rada, rečeno je danas na predstavljanju projekta.

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić je istakla da je cilj projekta da se kroz integrativan pristup nadje rešenje za svakog pojedinca u oblasti rada.

„Projekat ‘Nova partnerstva’ nastoji da kroz individualni pristup detaljno istraži potrebe, uočene prepreke, očekivanja pojedinačnih korisnika i da im u skladu sa individualnim procenama pruži odgovarajuću podršku“, rekla je Kisić.

Ona je podsetila da su prethodno iz kategorije teže zapošljivih lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), uključena 1.293 korisnika na tržište rada, kroz javne radove, subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje teže zapošljivih i slično.

Kisić je rekla da je zamisao ovog porojekta bila bazirana na saradnji kolega iz različitih evropskih zemalja, koji primenjuju slične ili iste projekte u svojim zemljama i da je cilj da se ponudi set mera koji će da daju najbrži i najbolji efekat.

Direktor NZS-a Zoran Martinović rekao je da je cilj projekta briga o teže zapošljivim kategorijama, pre svega korisnicima novčane socijalne pomoći „jer su oni jedna od najranjivijih, najmarginalizovanijih i najugroženijih socijalnih grupa“.

On je rekao da NZS godinama kroz projekte integriše te kategorije i poslodavcima, koji zapošljavaju te kategorije, ili im omogućavaju adekvatno sticanje znanja, daje finanasijsku podršku.

Martinović je kazao i da skoro 57.000 lica koja su radno sposobna primaju novčanu socijalnu pomoć, ali da je od tog broja oko 66 odsto onih bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, kao i da će briga o njihovoj integraciji biti teška.

Kako je istakao, samo u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ima oko 11.000 lica koja su korisnici novčane pomoći.

Kako je najavljeno, glavne aktivnosti projekta biće sprovodjene sledeće godine, a ogledaće se u individualnom radu sa 300 korisnika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu koji će imati prilike da se osposobe za učešće na tržištu rada.

Projekat se sprovodi kroz program Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije, a trebalo bi da traje do 31. maja 2024. uz mogućnost produženja za pola godine.

Program će zajednički sprovoditi Ministarstvo za rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, Crveni krst Srbije, Institut za socijalnu politiku Slovenije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend