Društvo

Pokret Ekološki ustanak najavio protest ispred Vlade danas u 14 sati

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

Pokret Ekološki ustanak najavio je za danas (subota) protest ispred Vlade Srbije u Beogradu, ali u dvadesetak mesta po Srbiji uglavnom ispred lokalnih parlamenata.

Protesti počinju u 14 sati, a glavni zahtev je da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koje su potpisane sa Rio Tintom u ime građana Srbije, čime bi se i formalno-pravno Rio Tinto proterao iz Srbije.

Zahteva se i momentalno obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, kako na šabačkom mostu tako i na svim drugim mestima.

Građani koji će se okupiti po mestima u Srbiji trebalo bi da osim ovih zahetva iznesu i svoje ekološke probleme i označe zagađivače u svojim sredinama.

Prema najvama, posle protesta ispred Vlade moguća je i šetnja do mosta „Gazela“ o čemu će biti odlučeno tokom samog protesta.

Očekuje se i da okupljeni budu informisani o daljim planovima za proteste.

Za sada je poznato da će protesti biti nastavljeni posle Nove godine kao i da su blokade puteva i dalje opcija.

Iz Ekološkog pokreta ukazuju da ljudi sada smatraju da fokus mora da bude na Vladi Srbije i zato se sa blokada puteva prešlo na protest ispred nje.

Poručuju i da se sa ulica neće sklanjati.

Ostajanje na ulici do konačnog obračuna sa Rio Tintom neodoljivo podseća na dugotrajne proteste „Jedan od pet miliona“ koji na kraju nisu urodili plodom. Ono što ove proteste zasad razlikuje od „Jedan od pet miliona“ su jasni zahtevi i fokus na Vladi koja treba da ih ispuni.

„Jedna od pet miliona“ su u dugim šetnjama „obijali pragove“ i Vlade i Predsedništva, Skupštine, RTS, REM, Univerziteta ni sa kakvom reakcijom iz tih institucija.

U čemu je još razlika ovih protesta od onih od pre dve godine pitali smo članove zeleno-levog bloka koji organizuju ekološke ustanke po Srbiji. Aleksandar Jovanovć Ćuta, iz Ekološkog ustanka, za Danas kaže da ovo ne bi poredio sa „Jedan od pet miliona“

– To je propalo a nama to ne sme da se desi i nećemo dozvoliti da se to desi – kaže on.

Na pitanje kako, odgovara zato što imamo jasne zahteve i predatora.

– Da su ti protesti „Jedan od pet miliona“ uspeli tada, da se isteralo to do kraja, ne bi sad bili na ulici. Nećemo dozvoliti da dođe do rasipanja energije. Znamo šta hoćemo i mi se smiriti nećemo, dok ne oteramo Rio Tinto jer je on simbol i paradigma svog zla. Kad se njega rešimo, rešićemo se svog zla. Više neće niko moći da se dogovara iza leđa narodu i čerupa zemlju i truje vodu – kaže Jovanović.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, kaže za Danas da se ovi protesti suštinski razlikuju od svih prethodnih jer je bolest ove vlasti u međuvremenu napredovala i mi danas vodimo bitku za golu egzistenciju, za vazduh i vodu, za očuvanje naših prirodnih resursa.

Prema njegovim rečima, nijedan protest ne može propasti ako je od početka jasno ko su akteri i šta je cilj.– Cilj je da se uspostavi snazna politička alternativa ovoj vlasti koja neće građane tretirati kao slepe podanike nego kao ljude koji zaslužuju dostojanstven zivot – objašnjava on.

Kako dodaje, građansko nezadovoljstvo danas ima svoju jasnu političku artikulaciju.

Ni ovaj skup nije prijavljen

Aleksandar Jovanović Ćuta na pitanje da li je skup ispred vlade prijavljen, kaže da nije. „Nismo prijavli. Ovo je sponatano okupljanje“, naveo je Jovanović. Predsednik Srbije koristi svaku priliku da ukaže na to da prethodne blokade puteva i protesti širom Srbije nisu prijavljeni policiji, a da je SNS kao opoziciona partija to svaki put činila.