Društvo

Pokret Tvrđava: Umesto da se transport gasa ukine, oni krpe i nastavljaju da nas sve dovode u opasnost

Foto NIkola Krstić
Pokret Tvrđava još jednom je ukazao na opasnost od transporta gasa kroz Smerederevo. Ovih dana su zatekli radnike koji popravljaju prugu kojom se transportuje opasni tečni naftni gas kroz Smederevo. 

Iz Pokreta Tvrđava tvrde da su pragovi pruge uništeni, a same šine istrulele. Umesto da se transport ukine, jer prolazi kroz gradsko jezgro i neposredno pored glavnog gradskog parka za decu, oni krpe i nastavljaju da nas sve dovode u opasnost, navodi Pokret na svojoj FB stranici.

Pokret Tvrđava podsetio je na kompletnu Procenu rizika od eksplozije tečnog naftnog gasa u centru Smedereva, kao i simulirane scenarije šta se može desiti ukoliko neka od vagon-cisterni eksplodira.
„Kao što ćete videti, potencijalna eksplozija samo 3 vagona bi sravnila pola grada i ozbiljno oštetila sve poznate građevine (Tvrđavu, Crkvu, Muzej…), ali što je najvažnije, ubila bi najmanje 10, a povredila 70 građana. Materijalna šteta bi bila takva da se procenjuje na 560 mliona din, što bi bilo oko 15% godišnjeg budžeta Grada. U kompozicijama koje svakodnevno vidimo da se nelegalno kreću kroz centar Smedereva često možete videti i po 20 vagona povezanih. Ukoliko bi se tragedija desila, u prečniku od kilometra bi grad bio sravnjen, a to znači nesagledive posledice.
Procenu rizika je usvojio Grad Smederevo, a u njenom donošenju je učestvovao i Sektor za vanredne situacije MUP. Nadležni u gradu su itekako svesni opasnosti po bezbednost građana, ali i pored toga ne čine apsolutno ništa da moguću tragediju spreče. Sve je podređeno interesu jedne privatne kompanije čiji je profit, očigledno, važniji od života Smederevaca.“, kažu iz Pokreta.

Pokret Tvrđava je u aprilu ove godine pokrenuo peticiju za zabranu transporta opasnog gasa kroz centar Smedereva, a neposredni povod za peticiju je bilo iskliznuće 2 vagona cisterne sa tečnim naftnim gasom, na samom gradskom šetalištu. Vatrogasna brigada je brzom reakcijom sprečila tragediju. Takvo isto iskliznuće vagona sa TNG-om je 2016., u bugarskom selu Hitrino, izazvalo eksploziju u kojoj je poginulo 8 ljudi, bilo povređeno 30, a mesto je sravnjeno sa zemljom.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend