Društvo Ekonomija

Poskupeli transport, struja, restorani, hoteli

FOTO: Pixabay ilustracija
U Srbiji je u junu, u odnosu na prethodni mesec, došlo do poskupljenja transporta, restorana, hotela, nameštaja, električne energije. Do rasta cena došlo je i u grupi rekreacija i kultura, navodi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2021. godine, u odnosu na maj 2021. godine, u proseku su povećane za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u junu 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u proseku za 3,5 odsto.

U grupi rekreacija i kultura cene su povećane za 2,2 odsto, cene transporta veće su za 0,7 odsto, a restorana i hotela 0,6 odsto. Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana skuplji su 0,5 odsto.

Cene iz grupacije stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Obrazovanje veće su za 0,1 odsto.

Cene iz grupe Zdravstvo veće su za 0,3 odsto, dok su alkoholna pića i duvan i Odeća i obuća poskupeli za 0,2 odsto.

Pad cena je zabeležen u grupi Кomunikacije i to 0,1 odsto.

NBS: Inflacija u skladu sa očekivanjima

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u junu usporila u odnosu na maj i iznosila je 3,3 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije.

U odnosu na maj, u junu su najviše poskupeli turistički paket-aranžmani i naftni derivati, dok su, u skladu sa sezonski uobičajenim kretanjem, zabeležene niže cene svežeg povrća, navodi se na sajtu NBS.

Kako navodi NBS, bazna inflacija, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, nastavila je stabilno kretanje i u junu je iznosila 2,0 odsto međugodišnje, što je nepromenjeno u odnosu na maj.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3 odsto  ± 1,5 procentnih poena.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend