Društvo

Polovina testirane dece pozitivna

Foto: Boom93/M. Veljković
Broj dece pozitivne na koronavirus svakog dana je sve veći, potvrdila je za Boom93 Mirna Milošević, lekar opšte prakse u školskom dispanzeru.

Prema njenim rečima gotovo polovina dece koja se na dnevnom nivou javi lekaru i bude testirana, bude pozitivna na koronavirus.

„Jutros je od 22 testirane dece, njih 10 bilo pozitivno. Juče je recimo testirano njih 17, sedmoro dece je bilo pozitivno, ali i od onih 10 negativnih, nismo sigurni da to nije korona i onda ih šaljemo na dodatne analize“, navodi Milošević.

Ukoliko deca nisu pozitivna, uglavnom su im analize loše, a onda ih lekari šalju na dalje testiranje, jer ukoliko nisu na brzom testu pozitivni, često PCR test ipak pokaže da su se zarazili.

Prema njenim rečima prednjače srednjoškolci, ali se virus spušta i na mlađu decu odnosno osnovce.

„Od srednjih škola, po broju pozitivnih prednjači Požarevačka gimnazija, dok što se tiče osnovnih nema većeg odskakanja. Jednostavno suština je da se uopšte ne vodi računa o zaštiti, saveti se ne slušaju, protraćena su dva meseca, koja su izgubljena zbog nevakcinacije dece“.

Novi model nastave koji je počeo od 1. septembra, podrazumeva organizovanje nove školske godine po takozvanim zonama, ( zelena, žuta i crvena). Zone će se određivati u skladu sa epidemiološkom situacijom na određenoj teritoriji.

Prema ovom modelu škola koja bude u zelenoj zoni radiće uobičajeno, a ona koja je u narandžastom pojasu nastavu će držati kombinovano – jedan dan časovi će biti u školi, a jedan dan kod kuće. Škola koja se nađe u crvenoj zoni u potpunosti će preći na onlajn nastavu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Vlast više ne zanima korona. Bliže se izbori, koga briga za koronu i građane. Kada je komunalna policija reagovala na to da li neko nosi masku? Možda par puta prošle godine i to je to. U samouslugama je ostavljeno sirotim kasirima i samim građanima da se „izbore“ sa nesavesnim građanima koji ulaze bez maske. Pa šta meni treba da se svađam po prodavnicama sa nekima bez maske, kada država neće da stane uz mene? Jednostavno, odlučili su da se ne bave svojim poslom, onaj jadni i patetični krizni štab nešto kao opominje, a ni sami ne poštuju što propisuju. Da nije tužno i jadno, bilo bi smešno.

%d bloggers like this:
Send this to a friend