Društvo

Poljoprivrednici otkazali protest nakon razgovora sa ministarkom

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Nakon održanog sastanka sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, poljoprivredni proizvođači otkazali su protest koji je bio zakazan za danas.

„Na protest nećemo izaći. Zadovoljan sam što smo okupili ljude, što su došli i imali priliku da se upoznaju iz prve ruke sa time kako pregovori izgledaju, da vide ozbiljnost situacije. Epilog svega ovoga će se videti u žetvi, ali plašim se šta će se tada desiti. Naši silosi su trenutno puni pšenice i to nas opterećuje, jer utiče na cenu“, naveo je Nedeljko Savić, nakon sastanka.

On je dodao da je od ministarke zatražen okvirni rok do kog će država ove probleme da reši, a ministarka je rekla da će konkretne odgovore dobiti u pisanoj formi putem imejla.

„Strpljenje poljoprivrednika je ograničeno, nadamo se da ćemo ubuduće imati bolju komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede i da će razmotriti rešenja koja smo im dostavili imejlom, a koja već postoje u Hrvatskoj i Republici Srpskoj“, zaključio je Savić.

Tokom sastanka sa ministarkom, poljoprivrednici su imali mogućnosti da postave pitanja i iznesu svoje probleme.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Najveći problem poljoprivrednih proizvođača trenutno je strah da neće imati kome da prodaju pšenicu, jer su skladišta puna, a nova žetva ih očekuje za tri meseca. Drugi problem je niska otkupna cena pšenice koja je u ovom trenutku 22 dinara.

Kako je ministarka pojasnila tokom sastanka, država ne može da utiče na cenu pšenice, niti da predvidi da li će za tri meseca da poraste na 40 dinara, kao što je bila u jednom trenutku, ili da padne ispod 20 dinara. Što se tiče pšenice koja se trenutno nalazi na zalihama, ona tvrdi da u skladištima ima 1,2 miliona tona i da pregovara sa ambasadorima o izvozu.

„Ja razumem strah poljoprivrednika, da nije lako i da se treba boriti, da cena pšenice od 22 dinara nije prihvatljiva,  ali hajde zajedno jedno po jedno da rešavamo. Ono čime se intenzivno bavim je pronalaženje načina za prodaju zaliha, kako biste vi mogli da prodate pšenicu nakon žetve. Sve što država ima od robe na berzi nudi se strancima i pokušavamo da otvorimo velika tržišta. Intenzivno radim na usaglašavanju sertifikata i imam veru u kinesko tržite“, istakla je Tanasković i obećala da će izneti problem na sednici Vlade Srbije i razgovarati sa direktorkom Direkcije za robne rezerve.

Ona se osvrnula i na početak rada platforme e-Agrar, jer su poljoprivredni proizvođači istakli da imaju problem sa prijavom zemljišta koje obrađuju, budući da obrađuju veliki broj parcela čiji imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni.

„Na platformi imate opciju zemljište u komasaciji (ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela i preraspodela vlasništva nad njima, pri čemu se smanjuje broj parcela i omogućava obrada pravilnijih parcela, prim. aut.) i obavezno unesite podatke o kompletnom zemljištu koje obrađujete kako bismo imali uvid u sve podatke, a nakon toga mi ćemo moći da izađemo sa određenim kalkulacijama i subvencijama“, zaključila je ministarka.

Poljoprivrednici su za kraj kao rešenje predložili da se subvencije dele po predatoj robi, a ne po hektaru.