Društvo

Poljoprivrednici poslali Ministarstvu novu ponudu – crvena linija za pregovore

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Radoslav Adamović, jedan od predstavnika poljoprivrednika koji su prethodnih dana učestvovali u pregovorima sa premijerkom i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, rekao je za N1 da su u subotu uveče Ministarstvu poljoprivrede poslali „prečišćen“ tekst jučerašnjeg dogovora i da sada čekaju odgovor.

Upitan da li je od petka, kada se poljoprivrednici i Vlada nisu usaglasili oko zahteva, bilo nekih kontakata, Adamović je rekao da je bilo poluzvaničnih i polunejasnih ponuda, zbog čega su rešili da preuzmu inicijativu.

„Prečistili smo tekst  dogovora, poslali smo predstavnicima ministarstva i čekamo odgovor“, rekao je Adamović.

On je istakao da je poslednja ponuda „crvena linija“ što se tiče poljoprivrednika.

„Već smo napravili ustupke. Ovo što smo večeras poslali je ‘crvena linija’. Ako ovo naiđe na negativan odgovor pojačaćemo naše zahteve i vraćamo se na prethodne zahteve“, rekao je sagovornik N1, koji sa svojim kolegama do daljeg ostaje ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, gde su parkirali traktore i blokiraju saobraćaj.

Proširena blokada u Novom Sadu

Ratari, koji već peti dan blokiraju deo centra Novog Sada, proširili su u subotu uveče blokadu i na prilaz centru iz Jevrejske ulice na raskrsnici kod Srpskog narodnog pozorišta, a učesnici protesta najavljuju mogućnost da se u ponedeljak pridruže šumadijskim poljoprivrednicima koji planiraju da traktorima dođu u Beograd, javlja reporter FoNeta.

Poljoprivrednici su u subotu pozvali policiju reguliše saobraćaj jer, uprkos činjenici da protest traje pet dana, mnogi građani ne znaju za blokade i razloge nezadovoljstva ratara, pa su česte prepirke i rasprave.

Poljoprivrednici iz Šumadije, koji protestuju u Kragujevcu, najavili su da će u ponedeljak rano ujutru traktorima krenuti za Beograd i to auto-putem Beograd-Niš.

Oni traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru, da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje. Vlada je ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja, kao i da ih policija ne tereti za prekršaje koje su napravili tokom protesta i blokada saobraćaja.

Ponuđena im je cena od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta, a premijerka Ana Brnabić je istakla da država ne može da garantuje cenu nikome.