Društvo

Poljoprivrednici Stiga: 18. januara čekamo odgovor ministra, nakon toga odluka o protestima

Foto:Boom93/Arhivska fotografija
Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je u izjavi za Boom93 da očekuju da konkretne odgovore vezane za nabavku kao i cenu mineralnog đubriva urea dobiju 18. januara, po obećanoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, a ako ga država ne obezbedi u okviru Udruženja će odlučiti hoće li biti organizovani protesti.

„Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će država obezbediti odredjenu količinu mineralnog đubriva koje neće biti skuplje od 650 evra po toni odnosno od oko 80 dinara po kilogramu, a ako se to ne obezbedi mi ćemo odgovoriti adekvatno. Juče smo od ministra dobili informaciju da je u pregovoru sa uvoznicima, da je đubrivo obezbeđeno u luci u Draču i da je 99 posto rešeno na koji način će đubrivo stići do nas malih proizvođača, ali da će sa novim informacijama izaći u utorak 18. januara“, rekao je danas Savić za Boom93.

Savić je dodao da će sačekati utorak i informacije od ministra Nedimovića, a nakon toga zakazati sednicu Udruženja i odlučiti koje će korake nadalje preduzeti.

Baner Boom93 Android aplikacija“Kakva će vrsta protesta biti odlučićemo na sastanku, a sve zavisi od informacija koje budemo dobili od ministra. Za sada nemamo nikakvih informacija na koji način će đubrivo biti raspoređeno, kao ni po kojoj ceni, sačekaćemo utorak da vidimo šta minister ima da nam kaže”, navodi on.

Savić je rekao da je mineralno đubrivo u aprilu prošle godine koštalo oko 330 evra po toni ili oko 38 dinara po kilogramu i da je za njih prihvatljivo da cena bude 650 evra po toni, odnosno 80 dinara po kilogramu.

Dodaje da se za sada ne zna da li će država uspeti da obezbedi celokupnu potrebnu količinu po cenama od po 650 evra po toni ili će da uveze samo deo potrebnih količina kako bi izvršila pritisak na trgovce na domaćem tržištu da smanje cene od 1.000 evra po toni.

Mineralno đubrivo Urea je potrebna za prolećnu prihranu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura, a ukoliko bi ta prihrana izostala, prinosi, kako kažu poljoprivrednici, mogu da podbace i za više od 50 odsto.

On je dodao da se plaši da će, ako država ne uveze celokupnu potrebnu količinu uree, domaći proizvođači, proizvesti manje količine proizvoda i preživeti, ali će svi imati štetu.

“Mi kao poljoprivredni proizvođači smo imali određene zahteve, a šta ćemo od toga dobiti sada ne mogu da kažem, sačekaćemo utorak i videti šta dalje”, zaključio je Savić.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend