Društvo

Poljoprivrednici Stiga: Ukoliko se ministarka ne odazove na sastanak, izlazimo na protest

FOTO: M. Veljković/Boom93
Uduženje poljoprivrednika “Stig” uputilo je poziv ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbje Jeleni Tanasković da ponudi rešenje za problem kome da prodaju viškove pšenice i kukuruza, a prema rečima predsednika Udruženja Nedeljka Savića, ukoliko od ministarke ne dobiju odgovor do sutra, započeće pripreme za protest.

“Prošlog proleća je cena pšenice bila više od 40 dinara po kilogramu, a Vlada Srbije je zbog straha od nestašice zabranila izvoz. Sada kada su cene pale na 25 dinara po kilogramu niko ne kupuje te poljoprivredne proizvode iako je cena daleko niža i imamo ogroman problem, jer ne možemo da finansiramo prolećnu setvu i smeštajni kapaciteti su skoro puni, a za tri-četiri meseca je nova žetva. Proizvodimo nešto ispod proizvođačke cene“, rekao je Savić u izjavi za Boom93.

Prema njegovim rečima, podacima Direkcije za robne rezerve pokazuju da je višak pšenice kod proizvođača oko 1,5 miliona tona, što je pola prošlogodišnjeg roda, a za poslednjih 9 meseci izvezeno je samo 400.000 tona, što je zanemarljvo.

FOTO:Boom93/M.Veljković

„Ukoliko država i Ministarstvo sada ništa ne preduzmu desiće se da nakon žetve država neće vršiti otkup pšenice jer neće imati gde da je smesti, što će dovesti do velikog nezadovoljstva poljoprivrednika, pre svega jer mi od ovoga živimo“, navodi on.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede koji je održan u petak, nije postignut nikakav konkretan dogovor u vezi pšenice i visine subvencija, već je ostalo na tome da im je potrebno vreme da razmisle o mogućim rešenjima aktuelnih problema, a poljoprivrednici su poslali poziv ministarki da dođe u Požarevac i pokuša da pronađe rešenje za njihove probleme.

„Ukoliko se ministarka do sutra ne odazove našem pozivu, prijavićemo protest i izaći na isti, jer drugog načina nema“, poručio je Savić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend