Društvo

Položeni venci na grob Slobodana Miloševića povodom godišnjice njegove smrti

Foto/ delegacija socijalista i Nikola Šainović
U dvorištu porodične kuće nekadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, obeleženo je 15 godina od njegove smrti. Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu.Vence na grob položili su predstavnici SPS-a,  Nikola Šainović nekadašnji premijer  i Milutin Mrkonjić počasni predsednik Socijalističke Partije Srbije, kao i požarevački socijalisti i predstavnici omladine SPS-a.

Vence je položila i delegacija Socijalističke partije Srbije iz Republike Srpske. Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine su izostale organizovane posete drugih građana iz republike Srpske i Crne Gore koji su bili poštovaoci njegovog lika i dela.

predsednik SPS GO Požarevac Slobodan Jović sa delegacijom

Slobodan Milošević je umro od infarkta u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH). Po želji porodice, sahranjen je u dvorištu svoje kuće u Požarevcu.

 

Medijima se u ime Socijalista obratio Nikola Šainović,  bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije i haški  osuđenik. Haški tribunal je februara 2009. godine osudio Šainovića na 22 godine zatvora, na osnovu optužnice koja ga je teretila za ratne zločine na Kosovo i Metohiji tokom 1999.

Napominjući da je  prošlo  15 godina od kada  je Slobodan Milošević u svojoj životnoj borbi položio svoj život za odbranu istorijskih interesa Srpskog naroda i Srbije naše države,  Šainović je istakao da je pod njegovim vođstvom Srbija promenila Ustav i da su njegovi glavni spomenici Dejtonski sporazum i rezolucija 1244.

„Ovde pred njegovim spomenikom smo ali  njegovi pravi spomenici su Dejtonski sporazum i rezolucija 1244  koji su evo toliko godina kasnije temelji  na kojima Srpski narod i srpska država i republika Srbija brani svoja istorijska prava. Milošević je svojom borbom doneo ta dva dokumenta koja nam služe kao oslonac  kontinuitetu borbe srpskog naroda.“- naglasio je Šainović.

Šainović je dodao da je među delegacijom koja  je položila vence na grob Miloševića i  omladina SPS-a  koja je važna za budućnost ove partije i da se od njih očekuje da istraju u zajedničkopj borbi za bolju budućnost Srbije.

„Danas ovde pred njim sa delegacijom koju čini omladina Socijalističke partije, ne kao politički dekor uz nas starije već  su  to sada Narodni poslanici.To je treća genarija političara SPS-a pred Miloševićem koji je osnovao SPS. I zato je ovo najbolje mesto najbolji momenat i najbolji način da pokažemo jednu od najvažnijih osobina Socijalističke partije a to je trajanje.“- zaključio je Šainović.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1964.

Od 1959. godine bio je član Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) do osnivanja Socijalističke partije Srbije (SPS) jula 1989. godine, čiji je bio predsednik.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Republike Srbije.

Bio je osnivač i lider Socijalističke partije Srbije, dva puta predsednik Srbije i predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Za predsednika SR Jugoslavije izabran je u saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra te godine.Na izborima je poražen od strane kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice. Milošević, međutim, nije želeo da prizna pobedu opozicionog kandidata što je dovelo do masovnih građanskih protesta širom Srbije završenih skupom ispred Skupštine SRJ 5. oktobra.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Teraju cirkus, opljačkali nas i unakazili. Sve ove poznate bez dana radnog staža a imaju milione na računima u Zabelu. U lice nam se smeju

  • Nikola Šainović je osuđeni ratni zločinac i osuđen je na 22 godine robije. Odslužio je dve trećine kazne, a mogli ste to negde i da pomenete.

  • Otišo posle bombardovanja, ali ovaj sad novi diktatić je trajno ,,dobro,, zlatnog nam doba do našeg groba, jer je previše 30 godina ludila, rata, raspada, mržnje sa svima, odlaska svih od nas, ….a nemamo dva života.

%d bloggers like this:
Send this to a friend