Društvo

Pomoćnica ministra: Pomoć pri zapošljavanju mladih u Kučevu prioritet u naredne dve godine

Aleksandra Čamagić i Ivan Rajičić
FOTO: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju
Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić, izjavila je tokom radne posete Kučevu u ponedeljak da uprkos lošem demografskom trendu, raduje činjenica da lokalne vlasti prate način rešavanja ovog problema koji sprovodi Vlada Srbije.

U ovako malim opštinama kao što je Kučevo, u kojima je odlazak na rad u veće gradove i u inostranstvo, prisutan decenijama, mladi se mogu zadržati jedino podizanjem kvaliteta života, zaključila je Čamagić.

Ona je podsetila da je direktna podrška porodici s decom na republičkom novou  od 1. januara zanatno povećana sa 100.000 na 300.000 dinara za prvo dete, uz jednokratnu pomoć od 100.000 dinara za drugo i uz izdvajanja koja ostaju na snazi za treće i četvrto dete u porodici.

Ta sredstva, nisu zanemariva ni na lokalnom nivou, rekla je Čamagić, dodajući da od najvećeg lokalnog problema s kojim se suočava svaka opština, zavisi i to gde će biti usmeraena izdvajanja za povećanje kvaliteta života mladih u manjim mestima.

Na sastaku sa predsednikom opštine Kučevo Ivanom Rajičićem, posebno je istaknut projekat zapošljavnja mladih koji se ovde sprovodi uz podršku Vlade Republike Srbije. Na osnovu tog projekta, ova opština će u naredne dve godine izdvojiti 40 miliona dinara za subvencionisanje samozapošljavanja mladih, što kroz dodelu bespovratnih sredstava, što kroz pojednostavljenu proceduru kupovine ili davanja u zakup zemljišta i lokala u vlasništvu opštine.

Rajičić je naveo da Kučevo iz lokalnog budžeta za rođenje prvog i drugog  deteta u porodici izdvaja 25.000 dinara, a za treće i svako naredno, 40.000 dinara. Godišnje subvencije opštine za predškolsko brazovanje su 58 miliona dinara, a za školsko 64 miliona.

Pored toga što je za decu iz materijalno ugroženih porodica vrtić besplatan, ovaj izdatak subvencionisan je za sve roditelje u različitom procentu, kao i prevoz svih đaka na teritoriji Kučeva, s tim što, kako je naglasio Rajičić,  opštinsku stipendiju  prima ukupno 77 đaka i studenata.

„Pokušavamo da kroz kroz uslov da po završetku školovanja prvi posao dobiju na teritoriji svoje opštine, studente navedemo na razmišljanje o povratku u mesto u kom su rođeni, jer ranijih godina mladi nisu ni razmišljali o povratku“ rekao je predsednik opštine Kučevo.

On je dodao da se i sam, po završetku srednje škole i studija u Beogradu, odlučio za povratak, smatrajući da u Kučevu može kvalitetno da živi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend