Društvo

Popis skoro završen: Šta demografi očekuju – koliko nas je?

FOTO: Envato elements ilustracija
Da li Srbija ima više ili manje od 6,5 miliona stanovnika znaće se krajem novembra - početkom decembra, kada bi trebalo da budu objavljeni preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa.

Do četvrtka popisano je nešto više od šest miliona građana, kao i 3,2 miliona stanova i 2,3 miliona domaćinstava, a nije isključeno da se popis, koji se zvanično završava sutra, produži za nekoliko dana u četiri grada – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Prema rečima Snežane Lakčević, pomoćnice direktora Republičkog zavoda za statistiku, zadužene za Sektor društvene statistike, samo na osnovu broja rođenih i umrlih, procene su da nas je na početku 2022. bilo 6,797 miliona.
U međuvremenu imali smo negativan prirodni priraštaj oko 40.000, što znači da bi nas samo po tom osnovu sada bilo oko 6,757 miliona. Međutim, mi ne znamo koliko iznosi migracija stanovništva, odnosno koliko ljudi se iselilo iz Srbije, a koliko se doselilo. Zato je nezahvalno iznositi bilo kakva očekivanja, iako se lično nadam da će nas biti 6,5 miliona„, kaže sagovornica Novosti.
Demograf Ivan Marinković podseća da je popis u susednoj Hrvatskoj pokazao da ima 10 odsto stanovnika manje nego pre deceniju, kada je sprovedeno prethodno popisivanje. Isto to očekuje i u Srbiji. To znači, ako nas je 2011. godine zvanično bilo 7.186.862, sada bi moglo da nas bude oko 6,46 miliona.
Ključni razlog pada broja stanovnika i u Srbiji i u ostalim zemljama regiona jeste manji natalitet, odnosno negativan prirodni priraštaj. Od 2011. do 2021. imali smo za pola miliona više umrlih nego rođenih. Ni broj iseljenih nije zanemarljiv, iako on nije dominantan. Procene su da je na godišnjem nivou između 15.000 i 20.000 više odseljenih nego doseljenih„, kaže Marinković.
Kada to pomnožimo sa 11 godina od poslednjeg popisa, dobijamo razliku od oko 200.000. Konačni rezultati popisa pokazaće koliko tačno iznose ove brojke.
Što se tiče vitalne statistike, ona pokazuje nešto malo bolje tendencije posle korone, ali nedovoljno dobre da bi nam se popravila demografska „krvna slika“. Za prvih devet meseci ove godine rođeno je 463 dece više nego u istom periodu lane, a umrlo je 7.971 osoba manje. Dakle, od januara do kraja septembra 2022. broj rođenih iznosio je 45.939, dok je prošle godine u istom periodu bio 45.476. Broj umrlih sada je 85.742, a prethodne godine 93.713.
Više na LINKU.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend