Društvo

Popis stanovništva u oktobru – koje sve novine donosi?

Foto: Boom93/MMV
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine.

Planirano je da bude obavljen prošle godine, ali je odložen zbog epidemije virusa korona. Razmatralo se da počne u aprilu ove godine, ali kako su već bili zakazani izbori, odustalo se od toga i termin je pomeren za početak oktobra.

Armija popisivača, njih oko 15.000, krenuće prvi dan oktobra na teren, piše Euronews Srbija. Biće brojnih novina tokom ovog popisa u odnosu na onaj iz 2011. godine, ali su one uglavnom organizacione prirode, nisu metodološke.
Ljiljana Đorđević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku, pojašnjava da se popis radi u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima, da sve zemlje u svetu imaju obavezu da uključe određena pitanja kao što su pol, starost, mesto rođenja, državljanstvo.

„To su pitanja koja se uvek postavljaju u popisu. Međutim, mi uvek vodimo računa i kakve su potrebe na nacionalnom nivou, koji su zahtevi korisnika bili u međupopisnom periodu i u skladu sa tim uključimo još neko pitanje ili isključujemo one za koje nije bilo interesovanja. To nisu obavezna pitanja u popisu, ali se trudimo da obuhvatimo sve i dobijemo podatke koji nedostaju“, navela je ona za Euronews Srbija.

I u ovom popisu, kao i 2011. godine, biće postavljano pitanje građanima vezano za invaliditet, jer u državi ne postoji registar osoba sa invaliditetom.

Novina u odnosu na prethodni popis biće pitanje koje se odnosi na građane Srbije koji su radili u inostranstvu. Tokom prethodnog popisa postavljano je pitanje samo kada su se vratili u zemlju, dok će ovog puta popisivači tražiti podatak kada su otišli iz zemlje, kada su se vratili. Cilj je da se vidi u koju zemlju najčešće odlaze građani Srbije, u kom periodu su bili.

„Biće novine i za pitanje koje se odnosi na broj dece. U prošlom popisu samo smo žene pitali koliko su rodile dece, a sada imamo zahteve istraživača da vidimo kakav je muški fertilitet, tako da će to isto pitanje biti postavljeno i muškarcima – koliko imaju biološke dece“, pojašnjava Đorđević.

Popisivači sa laptopom

Ipak, kaže najvažnije izmene vezane su za organizaciju samog popisa. Naime, ovo će biti prvi popis koji se sprovodi bez papirnih upitnika i oni će se koristiti samo u izuzetnim situacijama. Popisivači će na terenu biti sa laptopovima i u posebnu aplikaciju koja je urađena za te namene, unositi elektronske upitnike.

„Popisivači će i sada ići od vrata,ali sa laptopovima i u njih unositi podatke. Na taj način smo obezbedili daleko bolju zaštitu ličnih podataka, jer popisivač neće šetati sa papirima gde su lični podaci građana. Osim toga, zadržavaće se kraće u domaćinstvima“, pojasnila je ona.

Elektronsko popunjavanje anketa omogućiće i da podaci budu brže obrađeni i da se rezultati pre objave. Sagovornica Euronews Srbija pojašnjava da je kod prethodnog popisa od završetka anketiranja do objavljivanja podataka trebalo skoro godinu dana, sada očekuje da će već u aprilu početi da se objavljuju konačni rezultati.

„Prema zakonu dužni smo da do kraja novembra, mesec dana posle terenske realizacije popisa, objavimo preliminarne, prve rezultate. To je samo ukupan broj popisanih lica, stanova, domaćinstava po opštinama. Imamo i socijalne kategorije stanovništva – lica koja su u zatvorima, osobe koje su u socijalnim ustanovama, psihijatrijskim bolnicama, deca bez roditelja, beskućnike, migrante. Popis u tim ustanovama organizujemo sa resornim ministarstvima i nadležnim organizacijama (Кomesarijat za izbeglice). Svi podaci moraju da se objedine, da se obrade. Planirali smo da od aprila počnemo sa objavljivanjem konačnih rezultata“, navodi Đorđević.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend