Društvo

Porastao broj zaraženih boginjama: 11 potvrđenih slučajeva u Smederevu

Boom93/M.Veljković

Boom93/M.Veljković

Institut „Batut“ saopštio je danas da su male boginje potvrđene kod 11 osoba s teritorije Smedereva.

„Radi se o osam nevakcinisanih osoba (ispod dve godine starosti), tri odrasle osobe s nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji). Кomplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju“, navodi se u saopštenju instituta Batut.

Institut navodi da su od 11. januara ove godine na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Оd pоčеtка nеdеljе priјаvljеnа su i оbrаđеnа pо dvа slučајa sumnjе nа mаlе bоginjе zа tеritоriјu nаdlеžnоsti IЈZ Vојvоdinе (оdbаčеni), ZZЈZ Pоžаrеvаc (dvа pоtvrđеnа), GЈZ Bеоgrаd (јеdаn pоtvđеn iz еpidеmiје u Smеdеrеvu) i pо јеdаn sа tеritоriје ZЈZ Zајеčаr (оdbаčеn) i ZЈZ Zrеnjаnin (оdbаčеn). Priјаvljеni slučај sumnjе sа tеritоriје ZЈZ Кiкindа је u оbrаdi.

Iz Batuta podsećaju da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili s nepoznatim vakcinalnim statusom. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.