Društvo Ekonomija

Porezi i doprinosi koji u januaru stižu na naplatu biće udarac za mnoge

Porez digitron/ pixabay/ilustracija
Pandemija je ugrozila sve poslodavce i malo je onih koji nisu osetili posledice u svom poslovanju. Od danas su na naplatu počeli da pristižu porezi i doprinosi na zarade, što će predstavljati ozbiljan udarac za mnoge ocenio je direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković za Biznis.rs

Prema njegovim rečima, gledano po sektorima, najlošije su prošla preduzeća u tekstilnoj industriji, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i u transportu, ne računajući železnički saobraćaj.

Na osnovu ankete koju je sprovela Unija poslodavaca, 54 odsto preduzeća izjasnilo se da je pandemija veoma negativno uticala na njihovo poslovanje.

Čak 40 odsto njih imalo je ugroženu likvidnost, dok su najteže pogođena mala preduzeća, sa do deset zaposlenih.

Preduzeća su imala probleme sa finansiranjem, skoro polovina anketiranih izjasnila se da nemaju pristup finansijskim resursima, što posebno važi za mala preduzeća.

Drobnjaković je ukazao da je u drugom talasu pandemije realni pad BDP-a u trećem kvartalu iznosio 1,4 odsto, ali da je u građevinarstvu pad bio veći.

Industrija i IT sektori, s druge strane, su pokazali su rast u trećem kvartalu 2020. godine.

Mere države u ovoj krizi pokazale su se kao finansijska injekcija, koja je mnoga preduzeća spasila od propadanja, objašnjava direktor UPS-a i dodaje da su u UPS veoma zadovoljni što su neke od njih donete direktno na njihovu inicijativu, što znači da su zahtevi privrede prihvaćeni.

Unija poslodavaca apelovala je i da su pojedini ugostitelji ostali bez podške, a s obzirom da je ovaj sektor pretrpeo najozbiljniji udar krize, oni su tražili i pravo na bespovratnu finansijsku pomoć za sve ugostiteljske objekte, zbog otežanog poslovanja, skraćenog radnog vremena, ali i zabrane rada vikendom.

Drobnjaković je zaključio da budućnost privrede dosta zavisi od toga kako će se povećati rashodi države, pre svega plate i penzije i dodao da će Unija nastaviti da traži bolje uslove za poslovanje, za manje poresko opterećenje i za smanjenje i ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend