Društvo

Posao izrade projekta za regionalnu deponiju dodeljen grupi ponuđača iz Novog Sada

deponija
Foto/T.S Boom93/gradska deponija
Komisija za Javne nabavke Grada Požarevca posao izrade projektne tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije u Požarevcu dodelila je grupi izvođača iz Novog Sada.

Ponuđena cena od 24 290 000 dinara bez PDV-a je prihvaćena i posao je dodeljen preduzećima koja su poslala zajedničku ponudu.  Grupa ponuđača koju čine Elsing group doo, AG Institut  doo i Art group energy doo, svi iz Novog Sada, mora da izradi plan detaljne regulacije , idejno rešenje, idejni projekat , projekat za građevinsku dozvolu, projekat za izvođenje, kao i studiju buduće regionalne deponije.

Podsetimo da Grad Požarevac planira da izgradi regionalnu deponiju na zemljištu između Kličevca i naselja Kurjače.

Ta odluka nije našla na odobravanje meštana ova dva sela koja su organizovala potpisivanje peticije protiv izgradnje regionalne deponije.

Novica Arsić, član Udruženja “Kličevački idol” kaže da postoji nekoliko razloga koje je ovo udruženje predočilo predstavnicima lokalne samouprave zašto na ovoj lokaciji ne bi trebalo izgraditi regionalnu deponiju.

Parcela na kojima je planirana regionalna deponija

“Ovo je plodno obradivo poljoprivredno zemljište, jer je i sada na tim parcelama posejan kukuruz, tako da mislimo da nema smisla da se na plodnom zemljištu gradi deponija.  Drugi razlog je što je ovo jedna padina, a ispod je Stig sa ostalim plodnim parcelama. Kada budu krenule kiše i bujice nosiće sve to dole i zagaditi ne samo te parcele na kojima je deponija nego i sve ostale. Na nekih 2.000 metara odavde je i vodoizvorište Kličevac sa kojeg meštani sela piju vodu i pošto su istraživanja pokazala da je ovo zemljište vodopropusno i više nego što je dozvoljeno za deponije, imamo strah da će te otpadne vode sići vremenom dole do voda koje mi pijemo i sa kojih se napaja naše vodoizvorište“, navodi Arsić.

Boom93 je potražio odgovor i od gradonačelnika Saše Pavlovića, koji je rekao da se nakon istraživanja stručne konsultantske kuće, došlo do zaključka da je ovo zemljište odgovarajuće i da grad neće odustati od pomenute lokacije.

„Pojavilo se zemljište koje je republičko i koje je republika voljna da presa nama u posed. Stekli su se niz nekih činilaca, naravno činilac je i udaljenost od reke, svi parametri su odrađeni prilikom ispitivanja lokacije i lokacija je takva kakva jeste, u smislu da zadovoljava osnovne uslove za deponiju“, rekao je Pavlović.

Više o ovome možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odlično napisano Markoni, objektivno,istinito i što je najvažnije čuje se Vox populi,bravo!!!

    Ovo što pokušavaju da urade lokalni vlastodržci-kabadahije je kompletna ekološka katastrofa i neviđena budalaština!!!

    Svetska zelena agenda ima sasvim drugačije prioritete i podržava sasvim drugačiju tehnologiju za obradu komunalnog i građevinskog otpada!

    Iako nisam adekvatno plaćen od strane države da rešavamo ovakve probleme,ipak ću navesti tehnologiju koja bi omogućila Požarevcu da uopšte nema deponije,da ima ekološko grejanje grada,reciklažu industriju i hiljade tona biogoriva!!! Naziv tehnologije je High performance disel-TLPCD-200. Za ovu ideju i brainstorming lokalni vlastodržci-kabadahije mi dođu 15000 evra,a portalu BOOM 93 10000 evra,jer da nema portala ova informacija ne bi došla do njih!

    Naravno,ako lokalni vlastodržci-kabadahije žele da reše problem komunalnog i građevinskog otpada zauvek,i ako žele da u postrojenju reciklažno-energetsko-proizvodnog centra zaposle oko 500 osoba,mogu da mi se obrate, naravno,javnim pozivom preko portala BOOM 93!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend