Društvo

Posle 13 godina nova rekonstrukcija „Sunčanog parka“ ?

Foto: Boom93/MMV
Gradska uprava, posle 13 godina od poslednje, ponovo planira da rekonstruiše „Sunčev park“ koji se nalazi kod Centra za kulturu Požarevac.

Posao nove rekonstrukcije započet je 2019. godine kada je Grad Požarevac raspisao javnu nabavku za izradu projekta rekonstrukcije ovog parka. Posao izrade projekta je dobilo preduzeće „BG ARH“ iz Beograda za nešto manje od 500 000 dinara.

Tada je Boom 93 pisao da je projektom predviđeno da se oforme prilazne saobraćajnice iz ulice Moše Pijade prema parkingu policijske uprave i prilaz parkingu sa severne strane Centra za kulturu. Rekonstrukcija podrazumeva uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica, kao i sadnja novih, preoblikovanje igrališta za decu u parku prema Pošti, kao i igrališta prema ulici Moše Pijade. Ove dve površine bi trebalo da budu ograđene.

Pešačke staze bi trebalo da se obnove sa modernim klupama i korpama za smeće, zatim formira prostor za kontejnere za otpad i uredi pater ispred Centra za kulturu.

Takođe trebalo bi da se postavi nova kandelaberska rasveta, kao i sanacija zelenih traka duž drvoreda u ulici Jovana Šerbanovića sa zamenom dotrajalih i suvih stabala, a u planu je i da čitav park dobije „primerenu“ ogradu.

Grad je u ovogodišnjim planovima javnih nabavki uvrstio i rekonstrukciju ovog parka. Izdvojena sredstva iz budžeta za ove radove iznose 25 166 666 dinara.

Podsetimo „Sunčani park“ je obnovljen 2008 godine sredstvima Eurobanke. Tada je ova banka za poslove rekonstrukcije izdvojila  6 100 000 dinara.

Sunčev park oformljen osamdesetih godina prošlog veka

Ovaj park je oformljen nakon izgradnje Centra za kulturu osamdesetih godina prošlog veka. Od tada, osim održavanja, nije vršena obnova sadnica. U proteklih desetak godina je formiran parking i dečje igračište (Nivea) na severnoj strani. Deo parka je održavala Pošta, a na tom delu koji je bio zapušten tokom proleća je posečeno nekoliko stabala i uklonjeno šiblje.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji rekonstrukcije, deo zapadne strane parka koji se oslanja na zgradu Načelstva je takođe zapušten, dok se zelene trake duž ulice Jovana Šerbanovića neuređene, a postojeći drvored je u lošem stanju i trebalo bi da se obnovi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Svasta ce oni postaviti, betonske kocke, kandelabri i sl. samo drveca nece biti, jeftino je pa nema tala.

  • Iskreno se nadam da neće seći stabla već da će projekat prilagoditi tome da ona ostanu. Da li negde može da se pogleda projekat rekonstrukcije?

%d bloggers like this:
Send this to a friend