Društvo

Posle napada na građane u Novom Sadu: Nasilje glavni metod u politici SNS i posle 3. aprila

Foto: skrinšot FB
Nasilje je bilo i biće glavni metod vlasti Srpske napredne stranke, što smo ogoljeno mogli da vidimo tokom napada batinaša uz podršku Žandarmerije tokom protesta građana u Novom Sadu, i to otkriva da se ništa nije promenilo u srpskoj politici ni posle izbora 3. aprila, iako sada samo spolja izgledamo kao „normalna“ zemlja koja ima pluralizam u Parlamentu, ocenjuju sagovornici Danasa posle dešavanja u glavnom gradu Vojvodine.

Dešavanja koja su iznenadila, i ponovo zaprepastila deo javnosti, bila su pokrenuta nezadovoljstvom građana zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, pri čemu nije razmatrana ni jedna od preko 10.000 primedbi građana, zbog čega su se oni i okupili na ulicama. Tamo su ih dočekali batinaši SNS, kako ih opisuju vinovnici događaja, a eskalacija sukoba ponovila je scene koje smo mogli viđati na brojnim prethodnim protestima protiv aktuelne vlasti, ali u vreme kada je to bio jedini način da se iskaže opoziciono delovanje, s obzirom da opozicija u institucijama i parlamentu nije bila zastupljena.

Na izborima 3. aprila parlamentarna slika se promenila, uz različite poruke – i vlasti i opozicije – o neophodnosti dijaloga, jačanju političke kulture i poštovanju neistomišljenika. Ipak, incidenti u Novom Sadu, prema oceni učesnika i analitičara koji su govorili za Danas, pokazuju da nasilje nije prevaziđeno.

Suludo je i pomisliti da nasilje nije glavni metod, ocenjuje politikolog Boban Stojanović, dodajući da ga nekada samo ogoljeno vidimo kao što je primer u Novom Sadu.

– Svakako da jeste nasilje jedno od glavnih metoda vlasti. Bilo i biće, po potrebi. Suludo je i pričati o “odsustvu” nasilja u državi u kojoj mafija na vlasti, kako čujemo, možda planira da ubije inspektora policije koji je otkrio plantažu marihuane sa kojom država ima direktne veze. Ili u  država u kojoj se ministar odbrane (nekada unutrašnjih poslova) i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti sumnjiči da je urgirao da se što pre pusti čovek koji je mleo ljude u mašini za meso – naglasio je on.

Stojanović dodaje i da se u Srbiji ništa nije promenilo posle izbora 3. aprila, odnosno da sada samo izgledamo spolja kao „normalna zemlja koja ima pluralan parlament i izgleda da su neke partije postale blaže u oceni stanja u Srbiji, to će ići njima na dušu“, kako on ukazuje.

Promenu takvog stanja, kaže, ne očekuje u skorije vreme jer su građani na izborima dodatno demotivisani zbog nerealnih očekivanja i surovog izbornog debakla na nacionalnom nivou, a ne postoji kritična masa za borbu na ulici.

– Svaka čast malom broju ljudi koji nešto pokušava, ali ni blizu nije dovoljno. Za druge koji su nezadovoljni vlašću – vlast ih je već osigurala kroz sitne beneficije ili ucene, a spremna je i da se obračuna sa svima koji eventualno na primer pomisle na neki politički ili društveni aktivizam. I to je to. Zarobljeno partokratsko drustvo, sa organizovanim kriminalom na čelu, koji sve kontroliše i ima gotovo neograničene resurse. A uz to i međunarodnu podršku, naglašava on.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, jedan je od učesnika protesta u Novom Sadu, koji je i sam bio meta napada batinaša za koje tvrdi da su „parapolicija SNS-a“ u Novom Sadu, a koja je imala „pojačanje“ od strane pripadnika Žandarmerije.

Ovi događaji i napadi na građane, prema rečima Veselinovića, su posledica podela unutar Srpske napredne stranke, te stoga on zaključuje da izbori 3. aprila jesu doneli promenu – oni neće zaustaviti nasilje, ali daju naznaku kraja takve vlasti.

„Mislim da stvari pre i posle 03. aprila nisu iste. Počeli su sukobi unutar SNS-a i to, naravno, zbog premoći i novca. Novi Sad je primer za to. Pokušavaju da legalizuju nelegalne projekte. Ova vlast je u odlasku. Skorom. Samo je potrebno da se ne gložimo međusobno. Mislim na ljude iz opozicije koji u tome „uživaju“. I nismo svi isti po tom pitanju“, naglasio je Veselinović.

Nebojša Zelenović, kopredsednik parlamentarne organizacije „Zajedno“, čiji su aktivisti takođe bili među napadnutima, ističe za Danas da se ne treba zanositi time da je nasilje prestalo nakon 3. aprila i ulaska opozicije u parlament, već da građani moraju da nastave borbu protiv vlasti kako bi ovakve prakse bile prošlost.

„Niko ozbiljan nema iluziju da će nasilje u politici u našoj zemlji prestati zato što će nasilnici dobrovoljno na to pristati. Zajedno ima misiju da građane poziva u borbu za rešavanje najvažnijih pitanja u našem javnom zivotu. Generalni plan Novog Sada je sramotan, baš kao i prekjučerašnje batinanje aktivista“, naveo je Zelenović.

On je dodao da „Zajedno“ poziva građane da se bore protiv ovakvih i drugih problema, kao što je uništavanje životne sredine, urbanistička mafija, ali i da stanu u odbranu onih policijaca koji časno rade svoj posao.

„U jednom trenutku će nas biti dovoljno da promenimo stvari. Zajedno će učiniti sve što može da se to desi za najkraće moguće vreme“, naglasio je on.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend