Društvo Naše pare

Povećan iznos naknade za vantelesnu oplodnju

Skupština Požarevca je na poslednjoj sednici usvojila Odluku o ostvarivanju prava na naknadu za vantelesnu oplodnju. Iznos naknade je do 400.000 dinara. Ovo pravo pod određenim uslovima mogu ostvariti parovi bez dece, odnosno parovi koji su već dobili jedno dete ovim postupkom.

Za naknadu mogu da apliciraju parovi koji su bili uključeni u postupak vantelesne oplodnje bez uspeha u prethodna tri pokušaja iz sredstava državnog budžeta, ali i parovi gde žena nije bila upućivana na postupak o trošku RFZO, a prema medicinskom nalazu to je jedini način da dođe do trudnoće.

ilustracija: Pixabay

Takođe, ukoliko je žena u bračnoj ili vanbračnoj zajednici već dobila jedno dete iz postupka vantelesne oplodnje, a nije iskoristila oba puta ili jedan pokušaj u postupku iz sredstava požarevačkog budžeta, ima pravo na preostali broj pokušaja novcem iz lokalnog budžeta za dobijanje drugog deteta.

Ostali uslovi za podnošenje zahteva su da jedan od partnera ima državljanstvo Srbije, da par ima prebivalište/boravište na teritoriji Grada Požarevca, da par ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju, da žena ili muškarac imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja, da se postupak vrši u izabranoj ustanovi na teritoriji Srbije, da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45.godinu života.

Prema završnom računu budžeta ovaj vid podrške u 2019.godini ostvarilo je 12 parova u Gradu Požarevcu. U prošloj godini je iznos naknade bio do 250.000 dinara.

Do sredine ove godine je od predviđenih 3 miliona dinara za podršku rađanju i roditeljstvu kroz naknade iz budžeta utrošeno 999.000 dinara.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend