Društvo

Povećanje minimalca problem za oko 50.000 firmi i poslodavaca

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Povećanje minimalne plate na 40.020 dinara, dovešće do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra.

Država je na sebe preuzela deo tereta, povećanjem neoporezivog dela zarade i smanjenjem izdataka za penzijsko invalidsko osiguranje, čime se smanjuje i opterećenje na zarade na 59,4 odsto. To međutim, neće pomoći svim poslodavcima, kaže za N1 Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

„Ovo što je privreda dobila od države, kompenzaciju za povećanje minimalne zarade za 14,3 odsto, dobro će doći poslodavcima koji čini 85 odsto privrede, a koji ne isplaćuje minimalne zarade, oni će dobiti olakšice, a njihovo poslovanje je inače dobro“, kaže Atanacković.
Unija poslodavaca, međutim, mora da razmišlja o svim svojim članovima, a posebno o – najslabijim.

„Uostalom i sindikati, kada se zalažu za povećanje minimalne zarade, oni se ne zalažu za one koji imaju 100.000 dinara platu, nego za one koji su na minimalcu. I mi isto tako, tvrdeći da je povećanje od 14 odsto za poslodavce veliko, i da država, bez obzira što je preuzela teret na sebe, da se to odnosi na kompletnu privredu, pa i na one koji isplaćuju velike zarade, i oni će imati najveću korist od toga što se povećava neoporezivi deo zarade. Mi u stvari mislimo da je potrebno odvojiti najugroženiji deo privrede i građana, kako bi se posebne mere, pomoć iz budžeta – usmerili ka njima“, naglašava Atanacković.

Takvih firmi, koje isplaćuju zaposlenima minimalac je, dodaje, oko 50 hiljada, i oni su u izuzetno teškoj situaciji i bez povećanja troškova koja donosi povećanje minimalne zarade.

„Njima bi trebalo omogućiti poreske olakšice ili kupovinu energenata po povlašćenoj ceni, na primer“, ocenio je Atanacković.

Uticaj poskupljenja kredita

Кomentarišući povećanje kamatnih stopa na privredu, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da je privreda godinama navikla na nizak stepen inflacije, a sada je dvocifren.

„S druge strane kamate su bile nulte – sada kada su kamate porasle, svi koji su uzimali kredite, a da se nisu obezbedili za slučaj većih kamata, biće opterećeni, posebno oni koji neće biti u situaciji da povećavaju cene i na taj način kompenzuju veće troškove kredita“, kaže Atanacković.