Društvo

Povećava se broj otrovanih gljivama: Na VMA primljena još četiri pacijenta

FOTO: Pixabay/Ilustracija

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Na Vojnomedicinskoj akademiji hospitalizovana su još četiri pacijenta zbog trovanja gljivama, čime se trenutan broj hospitalizovanih popeo na 10, rečeno je za Euronews Srbija u ovoj ustanovi.

Među pacijentima osam je u teškom stanju.

Na VMA je juče ujutru primljeno šest pacijenata koji su se otrovali gljivama, od kojih je pet bilo iz Šapca i jedan iz Beograda. Кasnije tokom dana na lečenje u Nacionalni centar za kontrolu trovanja primljene su još dve osobe, jedna iz Šapca i jedna iz Lajkovca.

Кako je juče saopštio VMA pacijenti iz Šapca su gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a konzumirali misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Šabačka policija uhapsila je M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja.

Ona je osumnjičena za „teško delo protiv zdravlja ljudi“, određeno joj je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu biće privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu.

Sa VMA upozoravaju da je od proleća do juče u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata od trovanja gljivama (14 ambulantno i 12 bolnički). Među njima bila je i jedna trudnica, ali je na svu sreću sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. Lekari apeluju na građane da se uzdrže od branja i konzumiranja samoniklih gljiva, jer ulazimo u period obilnih kiša, kada se očekuje i više gljiva u prirodi.

Na VMA kažu da u proleće i jesen, kada je sezona branja gljiva, imaju veliki broj pacijenata koji dolaze sa simptomima trovanja. Dr Vladan Lukić načelnik Odeljenja za trijažu i reanimaciju bolesnika VMA kaže da među pacijentima imaju i iskusne berače, koji beru gljive 20 godina, ali da im se desi da zamene jestive sa otrovnim pečurkama.