Društvo

Povećava se broj pozitivnih pacijenata u gradu, produženo radno vreme kovid ambulante

Foto:Boom93/N.Stojićević

Foto:Boom93/N.Stojićević

Broj prvih pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Požarevac u poslednjih nedelju dana je u porastu, kao i broj pozitivnih pacijenata, kaže za Boom93 Dejan Milenković, v.d. direktor ove ustanove.

Usled povećanja broja pregleda, prema instrukcijama Ministarstva zdravlja, produženo je i radno vreme kovid ambulante koja od danas radi od 7 do 20 časova.

“Broj prvih pregleda je u porastu tako da na dnevnom nivou bude od 40 do 50, dok se broj pozitivnih kreće između 10 i 23 pacijenta što nije malo. Od sredine meseca je situacija bila povoljnija I bilo je od 3 do 5 pozitivnih pacijenata dnevno, međutim, sada je taj broj u porastu”, navodi Milenković.

Prema njegovim rečima, klinička slika je blaga sa temperaturom, bolom u grlu, suvim kašljem i glavoboljom.

Savet da ukoliko su putovali I dobiju nešto od ovih simptoma da se jave u kovid ambulantu na pregled.

“Tu budu pregledani I urađene analize kao I antigenski test. U zavisnosti od rezultata oni se ili preusmeravaju ili na terapiju za kovid pozitivne pacijente, a ukoliko su negativni dobijaju simptomatsku terapiju u zavisnosti od simptoma”, kaže direktor.

Pacijenti sa srednje teškom slikom se upućuju u Opštu bolnicu u kojoj postoji trijažna respiratorna ambulanta u kojoj se oni obrađuju, a najteži se upućuju ka Beogradu.

Povećan i broj ekipa u kovid ambulanti

Broj ekipa u kovid ambulanti je takođe od danas povećan i sada kako dodaje direktor rade tri ekipe od 7 do 20 časova.

Najveći broj pozitivnih nakon putovanja

Direktor naglašava da je u porastu i broj pozitivne dece, a da se najveći broj pacijenata sa simptomima koronavirusa javlja nakon povratka sa putovanja.

“Dosta je ljudi koji dolaze sa letovanja. Povećava se i broj pozitivne dece koja se javljaju i to su uglavnom oni koji su se vratili sa putovanja ili iz kampova”, zaključuje Milenković.

On je apelovao na građane da prilikom dolaska u zdravstvene ustanoce obavezno nose zaštitne maske, bez obzira na koju vrstu pregleda su došli, kao I da je nošenje maski u ovim ustanovama obavezno.