Društvo

Povećava se broj pozitivnih pacijenata u gradu, produženo radno vreme kovid ambulante

kovid ambulanta
Foto:Boom93/N.Stojićević
Broj prvih pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Požarevac u poslednjih nedelju dana je u porastu, kao i broj pozitivnih pacijenata, kaže za Boom93 Dejan Milenković, v.d. direktor ove ustanove.

Usled povećanja broja pregleda, prema instrukcijama Ministarstva zdravlja, produženo je i radno vreme kovid ambulante koja od danas radi od 7 do 20 časova.

“Broj prvih pregleda je u porastu tako da na dnevnom nivou bude od 40 do 50, dok se broj pozitivnih kreće između 10 i 23 pacijenta što nije malo. Od sredine meseca je situacija bila povoljnija I bilo je od 3 do 5 pozitivnih pacijenata dnevno, međutim, sada je taj broj u porastu”, navodi Milenković.

Prema njegovim rečima, klinička slika je blaga sa temperaturom, bolom u grlu, suvim kašljem i glavoboljom.

Savet da ukoliko su putovali I dobiju nešto od ovih simptoma da se jave u kovid ambulantu na pregled.

“Tu budu pregledani I urađene analize kao I antigenski test. U zavisnosti od rezultata oni se ili preusmeravaju ili na terapiju za kovid pozitivne pacijente, a ukoliko su negativni dobijaju simptomatsku terapiju u zavisnosti od simptoma”, kaže direktor.

Pacijenti sa srednje teškom slikom se upućuju u Opštu bolnicu u kojoj postoji trijažna respiratorna ambulanta u kojoj se oni obrađuju, a najteži se upućuju ka Beogradu.

Povećan i broj ekipa u kovid ambulanti

Broj ekipa u kovid ambulanti je takođe od danas povećan i sada kako dodaje direktor rade tri ekipe od 7 do 20 časova.

Najveći broj pozitivnih nakon putovanja

Direktor naglašava da je u porastu i broj pozitivne dece, a da se najveći broj pacijenata sa simptomima koronavirusa javlja nakon povratka sa putovanja.

“Dosta je ljudi koji dolaze sa letovanja. Povećava se i broj pozitivne dece koja se javljaju i to su uglavnom oni koji su se vratili sa putovanja ili iz kampova”, zaključuje Milenković.

On je apelovao na građane da prilikom dolaska u zdravstvene ustanoce obavezno nose zaštitne maske, bez obzira na koju vrstu pregleda su došli, kao I da je nošenje maski u ovim ustanovama obavezno.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend