Društvo

Poverenica: Postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike

N1/printscreen

N1/printscreen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da postoji pravni osnov da sva deca dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina.

Janković je za Radio-televiziji Srbiju rekla da je preporuka poslata prošle nedelje, a prethodno je urađena detaljna analiza i postoji pravni osnov za besplatne udžbenike za svu decu.

Ona je naglasila da neće da kritikuje afirmativnu meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, ali da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život, ne dobiju besplatne udžbenike.

„Ali ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja i zakon o udžbenicima“, rekla je Janković.

Ona veruje da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje zašto u Beogradu može, a negde drugo ne.

„Za prvi razred je većina obezbedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kućica, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona“, napomenula je poverenica.

Istakla je da se nada da to sledeće godine neće biti tema i da će se obezbediti udžbenici za svu decu ili ako ne bude tako, kako kaže bilo je i ove godine primera roditelja iz Beograda koji su se organizovali i prosledili besplatne udžbenike onima kojima su potrebniji.

Janković je pozdravila odluku Vlade u kojoj je omogućeno da se obezbede udžbenici za decu sa invaliditetom, decu iz materijalno ugroženih porodica i tamo gde je to treće ili četvrto dete u porodici.