Društvo

Poverenik najavio krivičnu prijavu zbog objavljivanja Vučićeve adrese

N1/Printscreen
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović najavio je da će povodom teksta u dnevniku "Danas" u kom je objavljena adresa stana predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podneti krivične prijave protiv NN lica zbog "neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka".

Poverenik je u saopštenju naveo da u konkretnom slučaju ne može da vrši ovlašćenja koja mu po zakonu pripadaju, pošto se u datom slučaju ne primenjuju one odredbe zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje se tiču načela obrade podataka o ličnosti, prava lica na koja se podaci odnose, obaveza rukovalaca i obradjivača podataka, kao i statusa i ovlašćenja poverenika.

„Međutim, to ne znači da poverenik ne može da štiti podatke o ličnosti koji su povređeni i na opisani način. U tom smislu poverenik će, koristeći svoja ovlašćenja, nadležnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv NN učinioca zbog krivičnog dela iz člana 146. Krivičnog zakonika, Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka“, stoji u saopštenju.

Poverenik je podsetio sredstva javnog informisanja da prilikom objavljivanja informacija u medijima „poštuju podatke o ličnosti građana“ i da u svakom pojedinačnom slučaju, pre objavljivanja tih podataka, „izvrše test javnog interesa kako bi utvrdili da li javni interes za objavljivanje konkretnog podatka preteže nad pravom na zaštitu podataka o ličnosti ili ne“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend