Društvo

Povlače se iz prodaje pojedini sladoledi jer sadrže pesticide

sladoled
Foto/ ilustracija/ sladoled Pixabay
Ministarstvo poljoprivrede dobilo je obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled, kao i nekoliko slatkiša koji nisu bezbedni za upotrebu.

Kako prenose mediji, naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa našeg tržišta i zabrana uvoza.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, i proizvodima poput M&M, Snickers i Twix.

„Dana 2. avgusta 2021.godine, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2021.3976 kao dodatnu informaciju da sladoled uvežen iz EU sadrži stabilizator ‘Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800’ – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497. U pitanju su proizvodi pod nazivom M&M, Snickers i Twix, uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami“, navedeno je.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza do sprovođenja istrage.

Podsetimo, iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji. Malo nakon toga, isti potez je povukla i Bosna i Hercegovina.

Međutim, juče je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije saopšteno da u našoj zemlji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva pesticida etilen oksida. Stvari su se očigledno u međuvremenu promenile.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je danas da su i u Srbiju stigli pakti sladoleda M&M, Snickers i Twix, koji sadrže prekomerno pesticide i već ih uništavaju.

Kako je rekao, RASFF, evropski sistem za bezbednost hrane, obavestio ih je juče da u sistemu imaju problem s određenim serijama pojedinih vrsta sladoleda i da su neke stigle i do nas. Naglasio je da je veterinarska inspekcije odmah postupila po ovom obaveštenju i iz magacina povukla sve problematične sladolede, te da se radi na njihovom uništavanju.

Još se istražuje da li su sladoledi iz te serije i već negde u prodaji, pa da se povuku i unište, rekao je Nedimović.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend