Društvo Kultura

Požarevac nije prošao na konkursu, Čačak prestonica kulture

Foto: R. Momirović
Komisija Ministarstva kulture i informisanja je za Pretstonicu kulture 2023. godine izabrala Grad Čačak, dok Požarevac nije prošao na konkursu.

Kako se navodi u obrazloženju komisije, prijava grada Čačka za nacionalnu prestonicu kulture je dobro osmišljena i sadržajna.

Takođe, u odluci se dodaje da su programske aktivnosti usklađene sa ciljevima projekta ,,Nacionalna prestonica kulture“ i imaju inovativni pristup, participativni su, atraktivni i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života grada Čačka, zbog čega će sigurno biti atraktivni za publiku iz Srbije i regiona.

Grad završio na petom mestu

Komisija za izbor prestonice kulture nije podržala projekat Grada Požarevca koji je završio na petom mestu iza Čačka, Leskovca, Subotice i Prokuplja.

U obrazloženju odluke navodi se da komisija prepoznaje potencijal Požarevca kao sredine koja u narednim godinama može raditi na razvoju uspešne kandidature za Prestonicu kulture Srbije, te konstatuje da predloženi budžet projekta nije usklađen sa potrebama realizacije programa obima projekta Prestonice kulture Srbije.

Na konkurs ministarstva stiglo 18 prijava

Za Prestonicu kulture 2023. godine prijavilo se 18 lokalnih samouprava. Treba napomenuti da su prijave Kragujevca i Niša završile na 7. i 8. mestu, dok je najlošije ocenjen projekat Sremske Mitrovice.

Komisija naglašava da je projekat nastao mapiranjem postojećih aktivnosti i planova ustanova kulture i  oslanja se na postojeće programe kao i razvijene kapacitete u oblasti kulture i umetnosti.

Kako se ističe u odluci, u projektu Požarevca nedostaju novi umetnički programi i jasna programska i umetnička vizija za godinu titule.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je početkom avgusta konkurs pod nazivom Prestonica kulture Srbije 2023, koji pruža podršku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima  kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, kulturnu produkciju i kulturnu ponudu.

Odluku možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Odlično napisano Markoni!

  I ponovo debakl lokalnih vlastodršca-kabadahija i nesposobnih partijskih kadrova iz umetnosti!?!

  Znači,moralo je ministarstvo kulture da vam kaže da ste uništili i kompletnu kulturu u Požarevcu,znači nevera!?!

  Alo,“umetnički stručnjaci“ nemate viziju razvoja i očuvanja kulture i istorijskog značaja Braničevskog okruga!

  A da vidimo kakve mogućnosti i resurse imamo,ogromno istorijsko nasleđe,od proto dunavske kulture,preko Viminacijuma i Požarevačkog mira,pa do mesta osnivanja žandarmerije i garde,a da ne spominjemo Milenu Pavlović Barili,itd,itd,itd!!!

  A,đe su manastiri,crkve,zapisi,zavetine,sabori,vašari,prirodne lepote,zaboravljene manifestacije,itd,itd,itd!

  Alo,“stručnjaci“,pa samo od „Vlaške magije“ i „Drakule“ možete milijarde i to evra da zaradite!!! Nije prvi srpski vampir Sava Savanović,već seljak iz okoline Požarevca,šta mislite kako je napisana knjiga „Drakula“,za one neupućene po istinitom događaju i zvaničnim dokumentima!!!

  Lepo Ivo Andrić kaže: „…dođu tako zadnja vremena,kada pametan ućuti,budala progovori,a fukara se obogati!“

%d bloggers like this:
Send this to a friend