Društvo Ekonomija

Požarevac u Evropskom projektu?

Pozarevac ulaz u grad
Foto/TS. Požarevac ulaz u grad
Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je u ime Vlade, u okviru šeste produžene runde Investicionog okvira za Zapadni Balkan, sedam projekata za dodelu bespovratnih sredstava za investicione grantove. U okviru predloženih projekata nalazi se i projekat u sektoru  životne sredine za Požarevac.

U sektoru životne sredine predložena je intervencija na izgradnji i rehabilitaciji kanalizacionih mreža, odnosno glavnih kolektora u  Požarevcu, Smederevu, Vršcu, Trsteniku, Jagodini, Pirotu i Pančevu, u ukupnom iznosu od 45 mil EUR kroz projekat vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda na teritoriji na kojoj živi pola miliona stanovnika.

Ukupna vrednost predloženih projekata iznosi 785,5 mil EUR, od čega se zahtev za dodelu bespovratnih sredstava odnosi na 241,3 mil EUR.

Joksimović je rekla da očekuje da Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan u decembru 2021. godine donese zvaničnu odluku o podršci navedenim predlozima Vlade Srbije.

Vlada Srbije predložila je i projekte iz oblasti energetike i transporta koji obuhvataju železnički i vodni transport, kao i projekat iz oblasti digitalne infrastrukture koji se odnosi na Ruralni širokopojasni internet.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je poseban vid podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija pripremi i realizaciji infrastrukturnih projekata. Jedan je od glavnih instrumenata za sprovođenje prioritetnih infrastrukturnih projekata i Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend