Društvo

Požarevačka gimnazija slavi 160 godina postojanja

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Požarevačka gimnazija sutra proslavlja 160 godina rada i postojanja.

Obeležavanje jubileja započeće u petak u školi susretom nekadašnjih đaka ove škole u 12 časova i otvaranjem izložbe likovnih radova u 13 časova, a od 14 časova biće održana svečana akdemija u velikoj sali Centra za kulturu.

Danas će takođe u okviru obeležavanja jubileja biti održana Promocija časopisa ,,Razvitak“ u Svečanoj sali škole.

Pre same akademije u 13,30 biće otvorena Istorijska izložba u Centru za kulturu Požarevac.

Istorijat škole

U istoriji srpskog naroda, obeleženoj brojnim diskontinuitetima, malo je institucija koje se mogu pohvaliti trajanjem kakvo ima Požarevačka gimnazija, koja je osnovana 24. septembra 1862. godine, Ukazom kneza Mihaila Obrenovića.

Tokom proteklih 160 godina svog postojanja, Požarevačka gimnazija je više puta menjala svoje nazive, kao i svoje sedište. Rad je započela u susedstvu Saborne crkve 1862. godine, kao polugimnazija. Godine 1888. prerasla je u osmogodišnju gimnaziju – Gimnaziju kneza Mihaila u Požarevcu. Godine 1904. dobila je naziv Gimnazija u Požarevcu.

Školske 1951/52. godine Gimnazija je konstituisana u Višu gimnaziju, a 1959. dobila naziv Gimnazija „Jovan Šerbanović“. Godine 1972. gimnazija je preseljena u zgradu Učiteljske škole, u ulici Sime Simića 1, u kojoj se i danas nalazi. Godine 1977. gimnazija je ukinuta, jer je uvedena koncepcija da sve srednje škole treba da pripreme učenike za uključivanje u proizvodni proces po završetku školovanja. Započeo je period usmerenog obrazovanja i tada i jedna od najstarijih gimnazija postaje Školski centar za usmereno obrazovanje „Jovan Šerbanović“.

Godine 1988. unete su novine u nastavne programe i gimnazija se, kao koncept obrazovanja, vraća u obrazovni sistem. Školske 1989/90. godine školi je vraćeno ime Gimnazija „Jovan Šerbanović“ i u nju je upisana prva generacija gimnazijalaca prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog smera.

Od 22. maja 2001. godine naziv škole je Požarevačka gimnazija, a kao Dan škole obeležava se datum potpisivanja ukaza o osnivanju, 24. septembar.

Iz bogate istorije škole može se izdvojiti nekoliko posebno izuzetnih godina:

1889. godine osnovana je đačka literarna družina „Razvitak” koja decenijama predstavlja zaštitni znak škole i pravo je izvorište izuzetnih ljudi koji su svojim delima obeležili čitave epohe. Ova družina radi i danas.

Prvi štampani izveštaj o uspehu učenika izdat je za školsku 1892/93. godinu i u tom obliku objavljuje se do danas.

Narodni muzej u Požarevcu nastao na temeljima Gimnazijskog muzeja koji je osnovan 1895. godine.

U Požarevačkoj gimnaziji je 1964. godine prvi put organizovan Novogodišnji košarkaški turnir, i od tada se svake godine organizuje, privlačeći ne samo učenike koji su u školi, već i sve nekadašnje gimnazijalce i građane Požarevca.

Škola je od osnivanja bila jedan od najjačih oslonaca duhovnim, naučnim i civilizacijskim stremljenjima na ovim prostorima i kroz njenu istoriju prelama se istorija prosvete, školstva i kulture srpskog naroda u XIX i XX veku. Kroz njene klupe prošli su brojni naučnici, književnici, slikari, političari. Sadašnji profesori i đaci Požarevačke gimnazije svesni su ovog velikog istorijskog nasleđa i nastoje da radom i rezultatima ne zaostanu za svojim prethodnicima.

Danas Požarevačka gimnazija (Škola) ima 732 učenika koji su raspoređeni u dvadeset pet odeljenja prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog smera i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. U Školi je zaposleno 68 nastavnika i stručnih saradnika, kao i direktor, sekretar, šef računovodstva, blagajnik, domar i osam radnica na poslovima održavanja higijene.

Poznati gimnazijalci

Neki od poznatih gimnazijalaca bili su Radomir Lukić, Pavle Savić, Slobodan Stojanović, Milena Pavlović Barili i Đorđe Marjanović.