Društvo

Požarevačka udruženja i pokreti o održavanju Evroprajda

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Manifestacija Evroprajd otvorena je zvanično u ponedeljak, 12. septembra ispred Palate Srbija. Organizatori kažu da će ceo program trajati do nedelje i najavljuju da od šetnje u subotu ne odustaju. Zahtevi LGBT zajednice u Srbiji se nisu promenili od 2017. godine, navode iz Beograd Prajda na svom Instagram nalogu.

Boom93 je povodom održavanja Evroprajda kontaktirao nevladine organizacije u Požarevcu kako bi informisao građane o stavovima i mišljenju koje ove organizacije imaju o ovom pitanju.

Slobodan Vasić iz udruženja „Solidarnost online“ kaže da mu Evroprajd ne smeta i da svako može, ko ima potrebu, da se šeta i iskazuje svoje mišljenje.

Slobodan Vasić, radio „Bravo“

„U principu meni ništa ne smeta, ni jedni ni drugi, ni litijaši mi ne smetaju, ni Evroprajd. Samo ne vidim razlog zašto se sad toliko diže pompa i galama, i poslednjih mesec dana glavna vest u Srbiji je Evroprajd, a ne vidim i ne smatram da bi Evroprajd uopšte trebalo da bude vest, jer mislim da je u ovih mesec dana toliko stvari bilo, koje je trebalo da budu u udarnim vestima, a ne to da li će biti ili neće biti Evroprajda. Danas može svako da izađe na ulicu i da nešto protestuje i da iskaže neko svoje mišljenje. Nadam se samo da njima neće, posle tog protesta sa Evroprajda, da stižu kazne kao što su stizale ljudima koji su protestovali protiv zagađenja i protiv Rio Tinta.“, rekao je Vasić.

 

Foto: Boom 93

Iz udruženja Urban stream, Maja Marić kaže da je ova organizacija protiv svake vrste diskriminacije. „Naravno da podržavamo ljudska prava i svakog ko želi da izrazi svoje mišljenje. Radimo sa decom tako da ona prihvataju različitost, prihvataju drugačije od sebe. To su naše osnovne edukacije i svaki naš volonter mora da prođe edukaciju o prevenciji i diskriminaciji. Poštovanje različitosti mora da postoji. Svako ima pravo na mišljenje, na svoj život i na ljudska prava.

Ekološka organizacija “Sova” nema stav po pitanju Evroprajda. „Svako je slobodan da radi šta god želi. Što kaže Cetinski – samo ljubav, sve ostale podele su samo podele“, rekla je za Boom93, predsednica organizacije Ana Berišić.

Foto: M.V.

 

Sloboda izražavanja i okupljanja za „Jasno i glasno“ su „neprikosnovene i jednako ih zastupamo bez obzira da li smo saglasni sa sadržinom zahteva organizatora. Izuzetak su isključivo skupovi i javni govor koji pozivaju na nasilje, fašizam i rasizam„, ističe za Boom93 predsednica pokreta „Jasno i glasno“, Marija Simić Lazarević.

Centar za razvoj lokalnih medija i u svom Statutu organizacije jasno navodi da podstiče solidarnost, razumevanje i toleranciju kako u medijima tako i među ljudima, te da se zalaže za zaštitu i poboljšanje položaja marginalizovanih grupa. „Podržavamo borbu protiv svakog oblika diskriminacije prema marginalizovanim grupama, jer su pripadnici LGBTQ zajednice deo društva ove zemlje i treba da budu tretirani sa poštovanjem kao ravnopravni članovi društva u kome živimo. Svaki građanin Republike Srbije i sveta ima prava na jednaka prava„, rekao je Milorad Tadić predstavnik organizacije Centar za razvoj lokalnih medija.

Foto: MV

Iz udruženja „Iskorak“ nisu zauzeli stav po pitanju održavanja Evroprajda. Predsednik udruženja, Zvonimir Blagojević rekao je da se članovi ove organizacije još uvek nisu zvanično izjašnjavali o šetnji Evroprajda.

Stefan Vukić predsednik udruženja „Prijatelji Čačalice“ kaže da nije održan sastanak članova Nadzornog i Upravnog odbora ove organizacije, te da ne može u ime svih da iznosi stavove i mišljenja o održavanju Evroprajda u Beogradu.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da kontaktiramo sve nevladine organizacije i pokrete u Požarevcu.

Podsetimo, nedelja ponosa u Beogradu završava se Evroprajd šetnjom, koja je zakazana za 17. septembar u 17 časova, ispred Narodne skupštine. Više na LINKU.